NGC 7469 yra taip vadinamas aktyvusis galaktikos branduolys (AGN) – itin ryški centrinė galaktikos sritis, kurioje dominuoja dulkių ir dujų, krintančių į galaktikos centrinę juodąją skylę, skleidžiama šviesa. Ši galaktika suteikia astronomams unikalią galimybę ištirti AGN ir žvaigždžių žybsnių aktyvumo ryšį. Aktyvųjį galaktikos branduolį čia supa žvaigždžių žybsnių žiedas, esantis vos 1500 šviesmečių atstumu.

Nors NGC 7469 yra vienas geriausiai ištirtų AGN danguje, tačiau dėl šios sistemos kompaktiškumo ir didelio dulkių kiekio mokslininkams iki šiol buvo sunku pasiekti reikiamą skiriamąją gebą ir jautrumą šiam ryšiui tirti infraraudonųjų spindulių diapazone. Dabar Jameso Webbo kosminio teleskopo galimybė s leidžia ištirti galaktikos žvaigždžių žiedą, centrinę AGN ir tarp jų esančias dujas bei dulkes.

Naudodamas MIRI, NIRCam ir NIRspec instrumentus Jameso Webbo kosminis teleskopas įamžino precedento neturinčius NGC 7469 vaizdus ir spektrus. Pavyzdžiui, užfiksuoti iki šiol nematyti labai jauni žvaigždes formuojantys telkiniai, karštų turbulentinių molekulinių dujų kišenės ir kt.

Bene ryškiausias šio kosminio objekto bruožas – įspūdinga šešiakampį reginį – „žvaigždę“ – suformuojantis šviesos srautas, sutampantis su NGC 7469 širdimi. Šis vizualus artefaktas – tai difrakciniai smaigaliai – t.y. raštai, atsirandantys šviesai lenkiantis aplink aštrius teleskopo kraštus.

Pilnos raiškos (16,9 mln. pikselių) kadrą galite peržiūrėti Europos kosmoso agentūros svetainėje.

Šaltiniai:

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją