JWST artimųjų infraraudoniesiems spinduliams (NIRCam) ir viduriniųjų infraraudonųjų spindulių (MIRI) jutikliai įamžino skirtingas šio kosminio darinio sferas, todėl bendras vaizdas, pritaikius jį regimajame spektre, itin detalus ir išraiškingas.

Įamžintame kadre – nesuskaičiuojama galybė žvaigždžių, esančių kosmoso duklių ir dujų debesyje. Jos regimajame spektre spindi ryškiai oranžine, raudona spalva. Dulkių ir dujų išraiškingumą įamžino MIRI kamera. Jos indėlis – oranžinis išklaidytų dulkių ruožas kadro viršuje ir viduryje bei tamsios indigo spalvos teritorijos – tankiausios dujų ir dulkių sankaupos.

Kūrinijos stulpai, kuriuos įamžino JWST. NIRCam ir MIRI junginys. NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI), A. M. Koekemoer (STScI) nuotr.

Dulkės ir dujos, iš kurių ir sudaryti stulpai, yra pagrindinė žvaigždžių formavimosi sudedamoji dalis. Tirštuose dujų ir dulkių sankaupose dėl gracitavinių procesų prasidėjęs žvaigždžių formavimasis tiesiog kunkuliuoja. Tai puikiai atsispindi užfiksuotame kadre – pažvelkite į viduriniojo stulpo smaigalį, kuris raudonuoja tarsi lava.

Čia besiformuojančios žvaigždės yra labai jaunos – joms keli šimtai tūkstančių metų, Jos formuosis dar milijonus metų.

Monumentaliai atrodantys ikoniškieji Kūrinijos stulpai yra nedidelis regionas didžiuliame Erelio ūke, esančiame už 6 500 šviesmečių nuo Žemės, Paukščių tako galaktikos Šaulio vijoje.

Anksčiau Kūrinijos stulpus (1994 ir 2014 metais) buvo įamžinęs ir „Hubble“ kosminis teleskopas.

Aukščiausios raiškos kadrą galite pamatyti ir parsisiųsti iš Europos kosmoso agentūros svetainės.

Kūrinijos stulpai, kuriuos įamžino JWST. NIRCam.. NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI), A. M. Koekemoer (STScI) nuotr.
Kūrinijos stulpai, kuriuos įamžino JWST. MIRI.. NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI), A. M. Koekemoer (STScI) nuotr.
Kūrinijos stulpai, kuriuos 1995 metais įamžino Hubble teleskopas. NASA/ESA nuotr.
Erelio ūkas, kurio centre susiformavo ikoniškieji Kūrinijos stulpai. NASA/ESA nuotr.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją