Sciencealert.com pasakoja apie Kazachstane nutikusį itin retą atvejį: moteris pagimdė dvynius, kurių gimimo datą skyrė beveik trys mėnesiai – mažosios Lijos, gimusios gegužės 24-ąją, ir jos brolio Maksimo, galiausiai išvydusio šį pasaulį rugpjūčio 9-ąją, gimimą skiria 11 savaičių.

Laimei, motinos, 29-erių Lilijos Konovalovos, ir jos dviejų vaikų būklė, kaip pranešama, yra gera. Kazachstano sveikatos apsaugos ministras, socialiniame tinkle pasidalinęs naujiena apie šį gimimą, paskaičiavo tokio reto ir neįprasto atvejo tikimybę: toks gimdymas gali būti vienas iš 50.

Vienas iš veiksnių, nulėmusių neįtikėtiną laiko tarpą tarp Lijos ir Maksimo gimimų, yra tai, kad Lija gimė anksčiau numatyto laiko. Mergaitė gimė prabėgus tik 25 nėštumo savaitėms ir svėrė vos 850 gramų.

O štai šį pasaulį beveik trimis mėnesiais vėliau išvydusiam Maksimui papildomas laikas gimdoje padėjo pasiekti sveiką naujagimio svorį: berniukas svėrė 2,9 kilogramo ir buvo daugiau nei tris kartus sunkesnis už savo „vyresniąją“ sesutę.

Tačiau Lijos gimimas anksčiau laiko – tik viena šios istorijos dalis. Esminė priežastis, paaiškinanti didelį atotrūkį tarp dvynių gimimo dienų, yra reta jų motinos anatominė būklė, vadinama uterus didelphys. Tai netaisyklingas gimdos išsivystymas, dėl kurio susiformuoja dviguba gimda.

Amerikoje su šia būkle susiduria mažiau nei 0,5 procento moterų. Kai tokią dvigubą gimdą turinti moteris pastoja, kiekvienas vaisius vystosi atskirai savo gimdoje. Tokį nėštumą dažnai lydi komplikacijos – priešlaikinis gimdymas ir kiti dalykai, įskaitant persileidimą.

Augančios L. Konovalovos šeimos, kurioje dar yra vyresnioji septynmetė sesuo, laimei, komplikacijos nebuvo mirtinos. Lija gimė labai mažo ūgio ir svėrė labai mažai, tačiau pranešama, kad dabar trijų mėnesių mažylė vystosi puikiai.

„Mano sūnus neskubėjo atkeliauti į šį pasaulį. Gydytojų dėka nes nugalėjome. Tai, ką jie padarė – tikras stebuklas. Mano vaikai dabar sveria po maždaug tris kilogramus. Mes esame pasirengę palikti ligoninę“, – vietos žiniasklaidai pasakojo Lilija.

Dažnai uterus didelphys turinčios moterys nežino, kad jų gimda yra dviguba, todėl pastojusios gali nežinoti, jog iš tiesų laukiasi dvynių.

Toks atvejis nutiko dvigubą gimdą turinčiai moteriai Bangladeše. Šiemet ji pagimdė dvynius, kurių gimimo datą skyrė 26 dienos. Moters gydytojas tikino niekados „per daugiau nei 30 gydytojo darbo metų nesusidūręs su tokiu atveju“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)