Kapsulė išvežta sausio 12 dieną, o galutinį tikslą turėjo pasiekti sausio 16-ąją. Tačiau tai, kad jos nebėra, pastebėta tik sausio 25-ąją, išpakavus pakuotę patikrinimui. Šešių milimetrų pločio ir aštuonių milimetrų ilgio kapsulė su radioaktyviu ceziu-137 naudojama kasybos darbų metu „Rio Tinto“ Gudai-Darri kasyklose. Pasitelkę visas įmanomas priemones šią kapsulę rado pareigūnai.

Remiantis pareigūnų pranešimu, kapsulė buvo rasta pasiteklus automobilį su specialia įranga. Automobilis tikrino radiacijos lygi pakelėje važiuodamas maždaug 70 km/val. greičiu.

Radiacijos lygį fiksuojanti įranga pastebėjo spinduliuotės šaltinį ir aptiko kapsulę nukritusią maždaug už 2 metrų nuo kelio krašto. Tai – metalinis 6-8 mm objektas.

Australijoje aptikta dingusi radioaktyvi kapsulė.

Anot Vakarų Australijos vyriausiojo sveikatos apsaugos pareigūno Andrew Robertsono, būnant šalia šios kapsulės, jos skleidžiamos jonizuojančios spinduliuotės poveikis žmogaus organizmui prilygsta dešimčiai rentgeno procedūrų per valandą arba tiek, kiek natūrali aplinkos radiacija paveiktų organizmą per metus.

Tačiau artimo kontakto metu padariniai būtų kur kas baisesni. Su radioaktyviu metalu susidūrusiems žmonėms cezis-137 gali sukelti odos nudegimus, spindulinę ligą ar potencialiai mirtiną vėžio riziką. O paėmus kapsulę į rankas būtų „rimtai pažeisti“ pirštai ir aplinkiniai audiniai.

Australijoje aptikta dingusi radioaktyvi kapsulė.

Anot pareigūnų, dingus kapsulei, buvo pradėta didelio masto paieška, mat radioaktyvi kapsulė – vos žirnio dydžio. Kad ji būtų kuo greičiau surasta, tarnybos pasidalijo kapsulės nuotrauka.

Kalnakasybos milžinė „Rio Tinto“ dėl incidento išplatino oficialų atsiprašymą. Anot šaltinių, radioaktyvi kapsulė su ceziu-137 kalnakasybos pramonėje naudojama kaip tankio matuoklis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją