Gruodžio 21 dieną NASA astronautai Frankas Rubio ir Josh Cassada ruošėsi išeiti į atvirą kosmosą iš Tarptautinės kosminės stoties QUEST šliuzo. Atvirame kosmose buvo suplanuoti naujų saulės baterijų skydelių įrengimo darbai. Tačiau prieš pat išėjimą antžeminio valdymo komanda davė įsakymą nutraukti darbą – TKS privalėjo atlikti avarinį manevrą dėl pavojingai priartėjusios didžiulės kosminės nuolaužos.

Ši nuolauža yra rusiškos raketos „Fregat“ viršutinės pakopos, naudojamos raketose „Soyuz“ ir „Zenit“ – dalis. Jos dydis – 3,35 metro. Ši šiukšlė po manevro turi praskristi maždaug 400 metrų atstumu. Dėl šio incidento paskelbtas „raudonas“ – aukščiausio lygio – įspėjimas, praneša NASA.

TKS pavojų sukėlė rusiškos raketos nuolauža.

Ši nuolauža buvo stebima kelias pastarąsias dienas. Remiantis sekimo duomenimis, šiukšlė pateko į „žaliąją“ arba „geltonąją“ pavojaus zoną, dėl kurios avarinio manevro TKS daryti nereikėtų,

„Tačiau šį rytą pavojaus lygis perėjo į „raudonąją“. Turime imtis veiksmų, nesvarbu, ar tai būtų manevras dėl nuolaužų, ar bet kokia kita atsargumo priemonė, padedanti užtikrinti įgulos saugumą“, – teigė NASA misijų kontrolės centro Hjustone atstovas Danas Huot.

TKS pavojų sukėlė rusiškos raketos nuolauža.

NASA patvirtino, kad priėmus atitinkamus saugumo sprendimus, susidūrimo tikimybės su kosmine šiukšle nebėra.

„Įgulai pavojus negresia. Tai ne pirmas kartas, kai tai darome. Ir nebus paskutinis. Tokios yra darbo Žemės orbitoje realijos“, – pridūrė D. Huot.

Incidentas įvyko praėjus maždaug savaitei po didelio aušinimo skysčio nuotėkio iš Rusijos įgulos kapsulės „Soyuz“, prisišvartavusios TKS. Preliminariais duomenimis, nuotėkį galėjo sukelti kosminė nuolauža arba meteoritas.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)