Visi esame matę vaizdus su naikintuvais, po kurių sparnais pakabintos raketos ar bombos. Konkrečiai misijai pasirenkami reikalingi ginklai, pilotas instruktuojamas, ką reikės atlikti ir galima kilti. „Žvėries režimas“ praktiškai tas pats. Vienintelis skirtumas tarp jo ir įprasto kovinės parengties skrydžio, kad taip sukonfigūruotas naikintuvas privalo gebėti atakuoti ir antžeminius taikinius, ir stoti į oro kovą.

Kam to reikia? Atsakymas – susikovus su stiprias oro pajėgas turinčiu priešu, oro erdvės užvaldymas būtų neįmanomas. Tik artimos paramos iš orui misijoms parengti naikintuvai būtų lengvas grobis priešo naikintuvams, jei jiems pavyktų užtikti atskirtus nuo oro gynybos. Kas kartą lydėti su oro kovai parengtu naikintuvu nepraktiška. Vienintelė logiška išeitis panaudoti daugiafunkcinį lėktuvą maksimaliu pajėgumu.

Kas įeina į italų maksimalios smogiamosios parengties konfigūraciją? Visų pirmą, tarp naikintuvo variklių papilvėje matome pakabintą cilindro formos objektą (1). Tai ne raketa ar bomba, o Litening lazerinė taikymosi sekcija skirta surasti ir žymėti antžeminius taikinius bet kokiomis oro sąlygomis.

Pakabintos 4-s ilgo nuotolio oras-oras tipo raketos AIM-120 AMRAAM (2). Amerikietiški ginklai skirti naikinti taikinius esančius didesniu už matomumą atstumu (ang. beyond-visual-range). Italų turimos raketos gali sunaikinti iki 100 km nutolusius priešus. Taikinį suranda naikintuvo radaras, paleidus raketa skrenda pati, o priartėjusi prie numanomos taikinio buvimo vietos įjungia savo radarą ir susiradusi objektą nusitaiko visišku tikslumu.

Naikintuvas (autoriaus montažas)

Taip pat matome prie sparnų pakabintas dvi europietiškas trumpo nuotolio IRIS-T (3). Vokietijoje gaminamos oras-oras raketos taikinį susiranda vizualiai, bet seka pagal priešo paliekamą šiluminį pėdsaką. Pradėtos naudoti 2005 m. pakeitė iki tol naudotas amerikietiškas AIM-9 raketas. Veikimo nuotolis iki 25 km.

Antžeminiams taikiniams naikinti skirtos bombos GBU-48 (4). Italai sutalpino keturias 1000 svarų (454 kg) JAV sukurtas išmaniąsias bombas. Naujausio tipo ginklai taikinį susiranda pagal GPS koordinates. Skriejimo trajektorija tikslinama lazerio spinduliu, todėl „Eurofighter“ skrido pasikabinęs išorinę taikymosi sistemą.

Pagaliau, matome pakabintus du didelius išorinius kuro bakus (5). Maksimaliai pakrautas naikintuvas degalus degina greičiau, todėl norint smogti toli esantiems taikiniams, tik papildomi kuro bakai bei degalų pildymo lėktuvas gali užtikrinti operacijos įvykdomumą.

Naikintuvas (aeronautica.difesa.it nuotr.)

Nors užfiksuoti kadrai įspūdingi skrydžiai atliekami ne dėl jų. Maksimaliai apkrauto naikintuvo charakteristikos, greitis, valdymas stipriai keičiasi. Įprastai skraidoma su vos keliomis raketomis. Toks naikintuvas kur kas draugiškesnis piloto norimiems manevrams. Žvėries pažadinimas padeda atgaivinti pilotų įgūdžius kaip reiktų skristi pavojingiausiomis sąlygomis.