Kaip skelbia sciencealert.com, JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai rekomenduoja chirurgines ir N95 kaukes palikti dėvėti medicinos personalui, kuris su virusu kovoja „priešakinėse fronto linijose“. O jeigu norite dėvėti kauke, ją galite nusipirkti arba pasigaminti patys.

Tačiau iš kokios medžiagos pasiūtos kaukės geriausiai padeda sulaikyti mūsų pačių ir kitų žmonių mikrobus?

Tai ištirti nusprendė Argono nacionalinės laboratorijos ir Čikagos universiteto mokslininkai. Jie laboratorinėmis sąlygomis išanalizavo įvairius dažnai naudojamus audinius bei įvertino jų mechanines ir elektrostatines filtravimo savybes.

Mokslininkų komanda nustatė, kad geriausia gaminti kelių sluoksnių kaukes naudojant skirtingus audinius, nes taip jos geriausiai sulaiko daleles. Tačiau tuo pačiu jie pabrėžia, kad prie veido prastai prigludusi kaukė gali sugadinti visą reikalą.

„Mes atlikome tyrimų su keliais dažniausiai naudojamais audiniais, kaip medvilnė, šilkas, šifonas, įvairūs sintetiniai audiniai ir jų kombinacijos, – tyrimo išvadose nurodo mokslininkai. – Mes nustatėme, kad iš įvairių dažniausiai naudojamų audinių derinių pagamintos kaukės gali potencialiai užtikrinti svarią apsaugą nuo aerozolinių dalelių perdavimo.“

Gana intensyvaus eksperimento metu mokslininkų komanda panaudojo specialią aerozolinę kamerą, kad surinktų įvairių ore esančių aerozolinių dalelių mėginių. Įtempę skirtingų audinių ant PVC vamzdžio mokslininkai per juos praleido dalelių ir paėmė pro audinius praėjusio oro mėginių.

Mokslininkai ištyrė įvairaus dydžio daleles, kurių dydis svyravo nuo maždaug 10 nanometrų iki 10 mikrometrų. Palyginimui, žmogaus plauko storis yra 50 mikrometrų, o viename mikrometre yra tūkstantis nanometrų. Koronaviruso dalelių skersmuo svyruoja nuo 80 iki 120 nanometrų.

Taigi tirtos dalelės buvo mažytės. Šiuo metu dar vis diskutuojama, ar tokios mažytės dalelės iš viso gali sukelti infekciją. Tačiau jeigu jus veikia mažos dalelės, tuomet jus tikrai veikia didelės dalelės. Taigi svarbiausia yra užtikrinti, kad pasirinkti audiniai nepraleistų mažiausių dalelių, kas reikš, kad jie sulaikys didesnes daleles.

Mokslininkų komanda nustatė, kad didžiąją dalį dalelių sulaiko „hibridinės“ (iš kelių skirtingų audinių sluoksnių) pasiūtos kaukės.

„Hibridinių kaukių (kaip medvilnė-šilkas, medvilnė-šifonas, medvilnė-flanelė) filtravimo efektyvumas buvo didesnis nei 80 proc. mažesnėms nei 300 nanometrų dalelėms ir daugiau nei 90 proc. didesnis kalbant apie didesnes nei 300 nanometrų daleles“, – rašo tyrimo autoriai.

„Mes spėjame, kad geresnis hibridinių kaukių efektyvumas yra susijęs bendru jų mechaniniu ir elektrostatiniu filtravimu“, – sakė mokslininkai.

Mechaninis filtravimas reiškia, kad audinys fiziškai sugaudo daleles. Mokslininkai nustatė, kad geriausiai tai atlieka standžiai suaustas audinys, kaip medvilnė. Kuo mažiau skylių – tuo mažiau dalelių gali prasiskverbti.

Elektrostatinis filtravimas yra šiek tiek kitoks dalykas. Įsivaizduokite itin įsielektrinusį audinį, kaip poliesteris. Užuot visas susikaupęs elektrostatinis krūvis „trenkęs per pirštus“ prie jūsų prisilietusiam draugui, toks elektrostatinis filtras sulaiko aerozolines daleles savo statinėje aplinkoje.

Tačiau visa tokios hibridinės kaukės nauda nueis niekais, jeigu kaukę neteisingai dėvėsite. Antrojoje eksperimento dalyje mokslininkai pradūrė mažų skylučių audiniuose, kuriuose tyrė, ir rezultatai nenudžiugino.

„Mūsų tyrimai taip pat parodė, kad tarpai (kaukei prastai prigludus prie veido) gali daugiau nei 60 proc. sumažinti filtravimo efektyvumą“, – paaiškino mokslininkai.

Taigi, iš ko begamintumėte savo kaukę, svarbiausia yra ją tinkamai dėvėti. O daugybę instrukcijų, kaip pasigaminti kaukę, galite rasti internete.

Šio tyrimo išvados buvo paskelbtos leidinyje „ACS Nano“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)