Bendrovės „SpaceX“ erdvėlaivio pirmasis pilotuojamas skrydis, turėjęs įvykti trečiadienio popietę iš Kennedy kosminio centro Floridoje su dviejų astronautų įgula, buvo atšauktas dėl nepalankių orų, per tiesioginę vaizdo transliaciją pranešė JAV Nacionalinė aeronautikos ir kosmoso administracija (NASA) pareigūnai.

Planuota, kad raketa su astronautais Robertu Behnkenu ir Douglasu Hurley startuos gegužės 27 dieną 16 val. 33 min. vietos (23 val. 33 min. Lietuvos) laiku iš Kennedy kosminio centro. Raketa skris į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kurioje šiuo metu yra du rusai ir vienas amerikietis.

Tačiau prieš startą tvyroję nuogąstavimai pasitvirtino – likus keliolikai minučių buvo paskelbta, kad skrydis atšaukiamas.

Naujas mėginimas paleisti raketą gali būti surengtas šeštadienį.

Tiesioginę transliaciją galite stebėti čia:

Kompanijos „SpaceX“ raketos su dviem NASA astronautais startu trečiadienį turėjo prasidėti nauja pilotuojamų kosminių skrydžių era.

„SpaceX“ ruošiasi istoriniam skrydžiui

Pilotuojami kosminiai skrydžiai jau šeši dešimtmečiai simbolizuoja vos keleto valstybių galią, kurios Jungtinės Valstijos neturėjo pastaruosius devynerius metus.

Jei oro sąlygos pagerės, 16 val. 33 min. vietos (23 val. 33 min. Lietuvos) laiku „SpaceX“ raketa su naująja kapsule „Crew Dragon“ pakils iš Kennedy kosminio centro starto aikštelės 39A. Iš tos pačios aikštelės istoriniam skrydžiui į Mėnulį pakilo Neilas Armstrongas ir jo „Apollo“ kolegos.

NASA astronautų Bobo Behnkeno ir Dougo Hurley pilotuojama „Crew Dragon“ keliaus į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Skrydis rengiamas nepaisant karantino priemonių, įvestų dėl koronaviruso pandemijos. Abu astronautai pastarąsias dvi savaites buvo karantinuoti.

Ši misija laikoma itin svarbiu žingsniu Jungtinėms Valstijoms siekiant nutraukti priklausomybę nuo Rusijos erdvėlaivių, skraidinančių įgulų narius į TKS ir iš jos.

Tiesioginę transliaciją galite stebėti oficialiame NASA puslapyje ČIA.

Nuo 2011 metų, kai buvo užbaigta daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programa, JAV astronautai į Tarptautinę kosminę stotį buvo skraidinami Rusijos erdvėlaiviais „Sojuz“.

Jei „SpaceX“ misija pavyks, JAV pasieks savo tikslą ir nebeturės mokėti už vietas „Sojuz“ raketose, kad jos astronautai galėtų pasiekti TKS.

„SpaceX“ ruošiasi istoriniam skrydžiui

Pastaraisiais metais JAV išleido milijardus dolerių „SpaceX“ ir „Boeing“, siekdama susigrąžinti galimybę siųsti astronautus į kosmosą.

Warwicko verslo mokyklos kosmoso pramonės ekspertas profesorius Loizos Heracleous, kuris patarinėjo NASA, pranešime spaudai teigia, kad „SpaceX“ pasirinko tinkamai istorinę paleidimo vietą šiai istorinei misijai su NASA. Tačiau, anot jo, šiandien kosminės lenktynės labai skiriasi nuo tų, kai Neilas Armstrongas nusileido Mėnulyje.

„Privačios įmonės, įskaitant„ SpaceX “,„ Blue Origin “ir„ Virgin Galactic “, prisijungė prie kosmoso lenktynių dėl žmonių, investuojančių milijardus svarų, įsitikinimo ir vizijos“, – sako profesorius.

Anot jo, daugelis į kosmosą investuojančių verslininkų užaugo tuo metu, kai vaikams atrodė pagrįsta manyti, kad iki XXI amžiaus skrydžiai į Mėnulį ir už jo ribų bus įprastas reiškinys.

„Jie jaučiasi apgauti. Dabar jie nori panaudoti savo turtus, kad kosminis turizmas taptų perspektyvus, kol jie dar tuo gali mėgautis“, – teigia L. Heracleous.

Tačiau šiai svarbiai dienai koją pakišti gali ir prasti orai. Jei taip nutiktų, skrydis būtų atidėtas gegužės 30 dienai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (580)