„Šis atradimas leis atsakyti į keletą klausimų apie ryklių evoliuciją, pavyzdžiui, kodėl rykliai turi kremzlinį, o ne kaulinį skeletą“, - teigia A. Summersas.

Naujausi tyrimai parodo, jog daugelio rūšių rykliai suspausdami išorinę kietos odos dalį tampa gerokai standesni. Duomenis apie tai, kaip rykliai keičia kūno standumą, mokslininkai gavo implantavę specialius spaudimo daviklius į šunryklio raumenis. Šis ryklys įvairiu greičiu laisvai plaukiojo atitvertoje vandenyno dalyje įrengtame specialiame rezervuare. „Tai pirmieji tokio tipo duomenys apie laisvai plaukiojantį ryklį“, - sakė Adamas Summersas. Eksperimentas parodė, jog didėjant gyvūno greičiui, vidutinis spaudimas ryklio odoje taip pat didėja.

Didesnis greitis paprastai priklauso nuo standaus kūno, t.y. galimybės išstumti kuo didesnį kiekį vandens. Standų kūną turi žuvys, kurių stubure yra nedaug slankstelių. „Pavyzdžiui, marlinas turi nedaug slankstelių, tvirtai susietų vienas su kitu. Tai užtikrina kūno standumą, bei leidžia vandenyje plaukti dideliu greičiu“, - teigia mokslininkai. Tuo tarpu rykliai, taip pat ir tie, kurie sugeba išvystyti nemažą greitį, turi daug slankstelių (pvz. mėlynasis ryklys jų turi 180). Didelis slankstelių skaičius reiškia mažą kūno standumą, bei atitinkamai, nedidelį greitį.

Šunrykliai iš tiesų nesugeba išvystyti didelių greičių. Tačiau, šios rūšies rykliai buvo pasirinkti dėl jų prieinamumo, bei galimybių plaukioti rezervuare. A. Summersas tikisi atlikti bandymus ir su kitų rūšių rykliais, pavyzdžiui, mėlynuoju ryklių. Spėjama, kad spaudimas šių ryklių odoje didėjant greičiui būtų dar didesnis. „Norint ištirti didelius ryklius, matavimus reiktų atlikti jų gyvenamuosiuose plotuose, o tai yra labai sudėtinga. Šiuo metu kuriame įrangą, kuri leis atlikti tokio pobūdžio tyrimus“, - sakė Adamas Summersas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)