„Mes pakėlėme bures ir išpaukėme į žvaigždes. Ir dabar ketiname pasiekti tas nepasiekiamas žvaigždes“, – teigė B. Nelsonas.

B. Nelsonas pristatė 2023 metų kosmoso įvykius. Scanpix/NASA nuotr.

Ir iš tiesų, 2022 metus NASA užbaigė su trenksmu: sėkmingai užbaigta misija „Artemis 1“, sėkmingas pirmasis naujosios raketos „Space Launch System“ (SLS) paleidimas ir kapsulės „Orion“ be įgulos grįžimas į Žemę po kelionės aplink Mėnulį. Visa tai suteikė daug optimizmo ateičiai, nors neišvengta ir techninių neklandumų, praneša space.com.

„22-eji metai įeis į istorijos vadovėlius kaip vieni sėkmingiausių metų per visą NASA istoriją“, – sako B. Nelsonas. Anot jo, praėjusiais metais prasidėjo „kosmoso tyrimų aukso amžius“.

Vaizdo klipe „NASA 2023: Žvilgsnis pirmyn“ pateikiama informacija apie tai, ko galima tikėtis iš kosmoso agentūros ateinančiais metais.

B. Nelsonas atkreipia dėmesį į būsimą klimato stebėsenos ir tyrimų palydovą TEMPO, taip pat ir NASA viršgarsinio reaktyvinio lėktuvo X-59 paskutinių bandymų etapus ir visiškai elektrinio lėktuvo prototipo X-57 pristatymą. Pasak NASA vadovo, šie pasiekimai – tai „kardinalūs pokyčiai aeronautikoje“.

B. Nelsonas pristatė 2023 metų kosmoso įvykius. Scanpix/NASA nuotr.

Be to, 2023 metais bus išrinkta ir „Artemis 2“ įgula.

Balandžio mėnesį taip pat planuojamas pirmasis „Boeing“ erdvėlaivio „Starliner“ skrydis su įgula – tai bus dar viena JAV turima galimybė gabenti astronautus į Tarptautinę kosminę stotį (TKS).

Planuojama, kad šių metų rugsėjį į Žemę grįš NASA misijos OSIRIS-Rex mėginių grąžinimo zondas su asteroido Bennu mėginiais. Spalio mėnesį startuos dar viena asteroidų tyrinėjimo misija PSYCHE, kurios tikslas – ištirti planetų branduolių kilmę, tiriant to paties pavadinimo metalinį asteroidą.

Pristatyme taip pat paminėtos būsimos robotizuotos misijos į Mėnulį, vykdomos įgulos ir krovinių misijos į TKS, stotyje vykdomi moksliniai tyrimai, sudarytos sutartys dėl Mėnulio transporto priemonių paslaugų ir kitos žmogaus nusileidimo sistemos, skirtos „Artemis“ misijoms. Be to, netrukus bus pristatyti „Artemis“ skafandrų prototipai.

B. Nelsonas pristatė 2023 metų kosmoso įvykius. Scanpix/NASA nuotr.

„Tyrinėjimas yra mūsų prigimtyje. Mes pradėjome kaip klajokliai ir vis dar esame klajokliai. Tačiau pakankamai ilgai užsibuvome kosmoso vandenyno pakrantėse. Pagaliau esame pasirengę išplaukti į žvaigždes. Mes jau išplaukėme į žvaigždes ir ketiname pasiekti nepasiekiamas žvaigždes“, – pristatymą užbaigė B. Nelsonas.

B. Nelsonas pristatė 2023 metų kosmoso įvykius. Scanpix/NASA nuotr.

Remiantis NASA pristatymo metu pateiktais duomenimis, 2023 metai bus kupini svarbių kosminių skrydžių, astronomijos ir aeronautikos įvykių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją