„Prisimenat, kai visiems pasakiau, kad Filipinuose yra žmogaus dydžio šikšnosparnių? Taip, apie tai aš ir kalbėjau“, – birželio pabaigoje rašė „Twitter“ vartotojas AlexJoestar622.

Tačiau, kaip ir daugelis dalykų internete, „Twiteryje“ pasidalinta nuotrauka nebuvo originali. Kaip rašo sciencealert.com, nuotrauką prieš porą metų į „Reddit“ įkėlė internautas „sakundes“ iš filipinų. Tąkart „Reddit“ vartotojas teigė tokį gražuolį aptikęs savo kieme.

Milžiniškas šikšnosparnis

Bet kuris bent šiek tiek fotografijoje nusimanantis asmuo pastebės, kad ši fotografija nufotografuota tokiu kampu, kad miegantis šikšnosparnis atrodytų kuo didesnis. Tačiau skraidančios lapės tikrai nebūna tokio dydžio. Šie šikšnosparniai dažniausiai gali pasigirti 1,7 metrų sparnų pločiu, tačiau jų kūnai gana maži – vos 30 centimetrų ilgio.

Tačiau nėra jokios abejonės, kad šis šikšnosparnis tikras. „Reddit“ vartotojas netgi paskelbė kitą nuotrauką, kurioje gyvūnas matosi iš kito kampo. Gyvūnas žiovauja, nes pabudo iš dienos miego – skraidančios lapės paprastai yra naktiniai arba krepuskuliariniai gyvūnai.

Milžiniškas šikšnosparnis

Įvairūs žiniasklaidos kanalai šį gyvūną įvardijo kaip milžinišką auksu vainikuotą skraidančią lapę (Acerodon jubatus), tačiau labiau tikėtina, kad tai gana didelis vaisėdis šikšnosparnis. Specialistai daro tokią prielaidą, nes šis šikšnosparnis ant galvos neturi auksu vainikuotoms skraidančioms lapėms būdingo geltono kailio.

Aukso vainikuota skraidanti lapė yra viena didžiausių šikšnosparnių rūšių pasaulyje, tačiau ji priklauso mega-šikšnosparnių, aptinkamų Afrikos, Indijos, Azijos ir Okeanijos dalyse, šeimai.

Gali būti, kad mieguistas padaras iš tikrųjų buvo didelė skraidanti lapė (tik kitos šeimos – Pteropus vampyrus). Tai irgi įspūdingas mega-šikšnosparnis, pasižymintis ilgomis smailiomis ausimis ir lapę primenančiu veidu ir galva. Filipinuose beveik visos skraidančios lapės yra nykstančios dėl buveinių praradimo. Jas taip pat žmonės medžioja maistui.

Nepaisant įvairių kultūrinių asociacijų, siejančių šikšnosparnius su vampyrais, skraidančios lapės toli gražu nėra kraujo ištroškę naktiniai žvėrys. Būdami vaisėdžiai, šie šikšnosparniai triukšmauja, nes sutemus mėgaujasi figomis ir kitais vaisiais, o dienos metu miega didelių medžių viršūnėse. Jie mieliau geria nektarą, nei kraują.

Iš daugiau nei 1 300 šikšnosparnių rūšių, aptinkamų visame pasaulyje, tik trys maitinasi krauju; biologiškai tai iš tikrųjų gana keista dieta. Skirtingai nei jų mikrobato broliai, skraidančios lapės nesinaudoja echolokacija, remdamosi savo matymo ir kvapo pojūčiu.

Ir nors šikšnosparniai yra gana žavingi, jie vis tiek išlieka kaip galimų ligų platintojai. Tačiau jie taip pat nepaprastai svarbūs pasaulio ekosistemoms, užtikrindami kenkėjų kontrolę, augalų apdulkinimą, sėklų pasklidimą ir panašiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)