„Ikoninis Lietuvos istorijos šaltinis – Gedimino laiškai – jau Vilniaus universiteto bibliotekoje. Šiandien kartu su Vokietijos ir Lietuvos prezidentais pristatysime juos visuomenei. Gedimino laiškai svarbūs ne vien dėl to, kad juose pirmą kartą paminėtas Vilnius, bet visų pirma dėl juose surašytos Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino politinės programos. Lietuva pirmą kartą taip aiškiai krikščioniškai Europai pasirodo kaip atvira, savim pasitikinti ir aiškias vertybes deklaruojanti valstybė“, – feisbuke pranešė VU rektorius prof. R. Petrauskas.

VU rektorius prof. R. Petrauskas pristato parodą, kurioje eksponuojami Gedimino laiškai. J.Kalinsko/R.Petrausko nuotr.

Tuo pačiu prof. R. Petrauskas pasidalijo citatomis iš Gedimino laiško:

Kiekvienam geros valios žmogui atidarome savo kraštą.

Žemdirbiai, kurie norės atvykti, dešimt metų tedirba mūsų žemę be mokesčių.

Mūsų žemė yra laisva nuo muitų ir kelio prievolių visiems pirkliams, riteriams ir vasalams.
Kad labiau pasitikėtumėte, pranešame, kad esame pastatę bažnyčias, kad kiekvienas galėtų garbinti Dievą pagal savo apeigas.

Su krikščionimis kariaujame ne dėl to, kad sunaikintume krikščionių tikėjimą, bet kad pasipriešintume mums daromoms skriaudoms.

Prisiekiame, kad sudarysime tokią abipusę taiką, kokios krikščionys niekad nėra regėję.
Pirmiau geležis pavirs vašku, o vanduo pasikeis į plieną, negu mes atšauksime mūsų duotą žodį.

„Gedimino laiškų grįžimas į Vilnių simboliškai įprasmina miesto 700 metų šventę, o kartu parodo grįžtamąjį Lietuvos–Vokietijos santykių ryšį, abipusį geranoriškumą, dvišalę draugystę. Laiškai mums primena, kad Vilnius istorijoje startavo efektingai – ir kaip „valdovo miestas“ (civitas regia), ir kaip atviras miestas, į kurį kviečiama atvykti ir kuriame užtikrinamos teisės ir laisvės. Tai buvo itin inovatyvus bandymas diplomatiniu būdu pagonių valdovui įsitvirtinti Europoje, stabdyti ordino puldinėjimus ir paskatinti šalies ekonomikos augimą“, – sako VU rektorius prof. Rimvydas Petrauskas.

VU rektorius prof. R. Petrauskas pristato parodą, kurioje eksponuojami Gedimino laiškai. J.Kalinsko/R.Petrausko nuotr.

Vieni pirmųjų Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės dokumentų – Gedimino laiškai (tiksliau – jų nuorašai, nes originalūs laiškai nėra išlikę) yra svarbiausias Gedimino laikų Lietuvos pasakojimas apie valdovą ir jo kurtą valstybę, Vilniaus istoriją. Prieš 700 metų Gedimino rašytame laiške Vokietijos miestams Vilniaus miesto pavadinimas pirmą kartą paminėtas rašytiniuose šaltiniuose, praneša Vilniaus universitetas.

Šiais laiškais Gediminas siekė sustiprinti krašto politinę padėtį ir paskatinti ekonominę jo raidą. Laiške miestams Gediminas kvietė į savo šalį atvykti pirklius, amatininkus, valstiečius ir riterius, čia dirbti savo pačių ir šalies naudai.

Gediminas, Lietuvos didysis kunigaikštis. Wikipedia/Shutterstock nuotr.

Gedimino laiškai, bendradarbiaujant su Vokietijos ambasada, atvežti iš Berlyno, slaptojo Prūsijos valstybės kultūros paveldo archyvo, ir bus eksponuojami Lietuvoje dvi savaites.

Į Vilniaus universitetą (VU) atvyks Vokietijos ir Lietuvos prezidentai Frankas-Walteris Steinmeieris ir Gitanas Nausėda. Parodo atidarymas – gegužės 30 d. (antradienį) 11.00 val.

Su Gedimino laiškų turiniu ir vertimu į lietuvių kalbą galima susipažinti čia: Gedimino laiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją