Platus Antarktidos pusiasalio senovinių jūros fosilijų tyrimas atskleidė ekosistemas, nukentėjusias Paleogeno laikotarpiu vykusios katastrofos metu.

Tyrime buvo įtraukta apie 6 tūkst. jūrinių fosilijų, kurių amžius – nuo 65 iki 69 mln. metų. Tyrime aptarta plati rūšių ir dydžių imtis – pradedant jūrinėmis sraigėmis, baigiant dideliais jūrų ropliais.

Analizė parodė, kad lyginant su dabartine biologine įvairove, gyvūnų skaičius sumažėjo 65-70 proc.

„Mūsų tyrimas rodo, kad buvo laikas, kai Antarktidoje viskas klostėsi puikiai: šis kraštas turėjo klestinčią ir įvairią jūrų gyvūniją, tačiau kitą dieną ėmė ir kažkas jai nutiko. Akivaizdu, kad tas nutikimas turėjo būti labai staigus, prilygstantis katastrofai“, – tvirtino Leeds universiteto Žemės ir aplinkos mokslų doktorantas James Witts.

Tyrėjai jau anksčiau kėlė hipotezę, kad gyvūnai, įsikūrę netoli polių, buvo geriau prisitaikę staigiems pokyčiams dėl savo gyvenamosios vietos specifikos, t. y. juose vykstančios nuolatinės sezonų kaitos. Mokslininkai taip pat tvirtino, kad poliuose esančios ekosistemos buvo per toli ir dėl to išvengė pavojaus.

Remiantis paskutiniais duomenimis, publikuotais žurnale „Nature Communications“, teorijos paneigtos.

Tyrėjai tvirtina, kad jūrinėje aplinkoje labai puikiai išsilaiko fosilijos, taigi joje rengiami tyrimai gali pateikti daug tikslesnę informaciją apie aplinkos ir ekologinę kaitą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)