Kilmė

Sausio 9 dieną pasidalintame įraše matomas vaizdo įrašas, kuriame neva gydytojas vokietis važiuoja per neįvardytą miestą ir per garsiakalbius skleidžia melą apie vakciną nuo COVID-19.
Melaginga informacija

„Vokietijoje gydytojai važinėja gatvėmis, ragina atsisakyti skiepų ir įspėja apie skiepų pavojų!“, – rašo G. Dambrauskaitė ir pasidalina neva tekstu, kurį vaizdo įraše sako „gydytojas“.

„Dėmesio !!! Negalima skiepyti nuo Corona, nes skiepai yra pavojingi ir neišbandyti. Mes nenorime būti bandomaisiais triušiais genetiniuose eksperimentuose. Masinės mirtys, vėžys ir sterilizacija yra žinomi šių vakcinų šalutiniai poveikiai. Ilgalaikių tyrimų nebuvo. Leisti šias vakcinacijas yra nusikaltimas!“, – per garsiakalbį sako neva medikas.

Visa tai – melas.

Melas

Pirmiausia reikėtų pasakyti, kad vaizdo įraše matome demonstraciją prieš skiepus nuo COVID-19 Frankfurte, Vokietijoje.

Vokietijoje buvo pasklidęs melas, kad neva „perspėjimas“ sklinda iš policijos automobilio, tačiau Frankfurto policija tokį teiginį greitai paneigė. Apie nuo COVID-19 skiepus skleidžiamas melas sklinda ne iš policijos automobilio, o iš paskos važiuojančio automobilio. Policijos automobilis užfiksuotas vaizdo įraše, mat vyko demonstracija ir policija siekė užtikrinti saugumą.

Kodėl G. Dambrauskaitė nusprendė, kad įraše girdimą tekstą sako gydytojas – nėra aišku. Nėra jokių indikacijų, kurios leistų nustatyti, kad kalbantysis yra medikas.

Ji taip pat pateikė ir netikslų kalbos vertimą. Vaizdo įraše galima išgirsti, kaip neva medikas kaltina Billą Geitsą. Neva šis nori sumažinti žmonijos populiaciją.

Tačiau net ir tie teiginiai, kuriuos pateikė G. Dambrauskaitė – melagingi.

Teigiama, kad neva skiepai „pavojingi ir neišbandyti“. Tačiau koronaviruso vakcinos jau išbandytos su dešimtimis tūkstančių savanorių, todėl mokslininkai turi gerą suvokimą apie tai, kaip žmonės į jas reaguoja.

Bandymuose dalyvavusiems savanoriams „Moderna“ vakcina leidžiama nuo kovo, o „Pfizer“ vakcinos – nuo balandžio. Abiem atvejais tai yra randomizuoti kontroliuojami tyrimai, o tai reiškia, kad atsitiktinai ir aklai pasirenkama, kuriems tyrimo dalyviams bus suleista realios vakcinos, o kuriems bus suleista placebo.

Šių abiejų klinikinių tyrimų apimtys siekė ar viršijo vidutines. 2012 metais atlikta analizė atskleidė, kad vidutinė trečios fazės klinikinių bandymų apimtis yra maždaug 30 tūkst. žmonių. „Pfizer“ vėlyvosios stadijos bandymuose dalyvavo daugiau nei 43 tūkst. savanorių šešiose šalyse ir šešiolikoje JAV valstijų.

Dalyvių, kuriems buvo suleista vakcinos, grupėje buvo užfiksuoti tik aštuoni COVID-19 atvejai, palyginti su 162 atvejais placebo grupėje. Tai reiškia, kad ši vakcina 95 proc. atvejų užkerta kelią ligai. „Moderna“ bandymuose trisdešimtyje JAV valstijų dalyvavo daugiau nei 30 tūkst. žmonių.

Mokslininkai nustatė 90 COVID-19 atvejų placebo grupėje ir penkis tarp žmonių, kurie buvo paskiepyti nuo koronaviruso, o tai reiškia, kad vakcinos efektyvumas siekia 94,5 proc. Palyginimui: efektyviausios istorijoje vakcinos nuo tymų efektyvumas siekia 97 proc.

Taip pat teigiama, kad neva šalutiniai poveikiai yra „masinės mirtys, vėžys ir sterilizacija“. Tačiau duomenų apie tokius šalutinius poveikius išvis nėra.

Štai, pavyzdžiui, kokie galimi šalutiniai poveikiai yra nurodomi ant „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakcinos, kurios prekinis pavadinimas yra „Comirnaty“, informacinio lapelio. Jį paskelbė Europos vaistų agentūrą:

Kaip ir kitos vakcinos, „Comirnaty“ gali sukelti šalutinį poveikį, nors jis pasireiškia ne visiems.

Labai dažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti daugiau kaip 1 žmogui iš 10):

  • skausmas ir patinimas injekcijos vietoje;
  • nuovargis;
  • galvos skausmai;
  • raumenų skausmai;
  • sąnarių skausmai;
  • drebulys, karščiavimas.

Dažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti mažiau kaip 1 žmogui iš 10):

  • paraudimas injekcijos vietoje;
  • pykinimas.

Nedažnas šalutinis poveikis (gali pasireikšti mažiau kaip 1 žmogui iš 100):

  • padidėję limfmazgiai;
  • prasta savijauta.
  • galūnės skausmas;
  • nemiga;
  • niežėjimas injekcijos vietoje.

Retas šalutinis poveikis (gali pasireikšti mažiau kaip 1 žmogui iš 1000):

  • laikinas vienos veido pusės paralyžius.

Nežinomas šalutinis poveikis (negali būti įvertintas iš turimų duomenų):

  • stipri alerginė reakcija.

Taip pat melagingame įraše teigiama: „mes nenorime būti bandomaisiais triušiais genetiniuose eksperimentuose“.

Galime nuraminti, kad ši vakcinacija nėra joks genetinis eksperimentas, o vakcinos negali pakeisti žmogaus DNR.

Štai kokiu paneigimu pasidalino Vilniaus universiteto mokslininkai portale naujienos.vu.lt tekste „Mokslininkų atsakas į klaidinančią informaciją apie COVID-19 vakcinas: jos nepakeičia žmogaus DNR“:

„Viešojoje erdvėje plintant visuomenę klaidinančiai informacijai apie tai, kad naujosios RNR (mRNR) vakcinos nuo COVID-19 gali visam laikui pakeisti žmogaus DNR, Europos žmogaus genetikos draugija informuoja, kad šios vakcinos žmogaus DNR nekeičia. Organizacija atkreipia dėmesį, kad nėra jokių įrodymų, patvirtinančių vis dažniau pasirodančius įtarimus, kad vakcinos gali pakeisti žmogaus DNR.

„Skiepijimo metu į žmogaus organizmą įvedamos molekulės, dėl kurių ląstelėse susidaro nekenksmingi, maži viruso fragmentai. Vakcina ląstelėse sukelia tam tikrų uždegimo požymių, kurie smarkiai suaktyvina imuninę sistemą ir sukuria atsaką į virusą. Taip žmogaus organizmas užprogramuojamas greičiau ir aktyviau reaguoti į užkratą įvykus realiam kontaktui su COVID-19“, – paaiškina Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto dekanas, gydytojas genetikas prof. Algirdas Utkus.

Vakcinacija apsaugo nuo sunkių COVID-19 formų, įskaitant ir galimas viruso komplikacijas. Individuali žmogaus genetinė struktūra (DNR) po vakcinacijos lieka nepakitusi. Paskiepijus stimuliuojama antikūnų ir gynybinių baltųjų kraujo kūnelių gamyba organizme, lygiai taip pat, kaip ir tada, kai natūraliai užsikrečiama virusine infekcija. Ląstelėse esanti mRNR itin greit suyra, todėl savarankiškai daugintis negali. Dėl šios priežasties mRNR fragmentas negali susijungti ar tiesiogiai integruotis su žmogaus DNR“.

Šaltiniai:

  • https://naujienos.vu.lt/mokslininku-atsakas-i-klaidinancia-informacija-apie-covid-19-vakcinas-jos-nepakeicia-zmogaus-dnr/
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/tiems-kas-abejoja-6-faktai-apie-vakcina-nuo-koronaviruso.d?id=86125077
  • https://www.delfi.lt/sveikata/zinoti-sveika/kas-parasyta-i-lietuva-atvezamos-vakcinos-informaciniame-lapelyje-susipazinkite.d?id=86083643
  • https://twitter.com/Polizei_Ffm/status/1346186911556235266
  • https://www.darbopartija.lt/seime/kandidatai-2020/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (182)