Laimei, biologui pavyko paukštį nufotografuoti ir jau pagal nuotrauką paaiškėjo, kad tai visai nauja Lietuvoje kirų rūšis - laibasnapis kiras (Larus genei). Pernai rugpjūtį toje pačioje vietoje S. Karalius pirmą kartą Lietuvoje užfiksavo šiaurinės kirų rūšies atstovą - skeltauodegį kirą (Larus sabini).

Pasak biologo, laibasnapis kiras - tikras pietietis ir į Lietuvą, kaip ir skeltauodegis, užklydo atsitiktinai.

Laibasnapiai kirai gyvena Viduržemio jūros pakrantėse, dažni Ukrainoje, Turkijoje, Indijos vandenyno šiaurinės dalies pakrantėse. Savo paplitimo areale peri lokaliai - tam tikrose vietose. Tai stabili, bet gausumu nepasižyminti kirų rūšis, todėl yra saugoma Afrikos ir Europos vandens paukščių apsaugos konvencijos. Nei Estijoje, nei Latvijoje laibasnapis kiras nebuvo pastebėtas. Lenkijoje ir Švedijoje užfiksuotas po tris kartus, Suomijoje - vieną.

Jūrų muziejus pernai pradėjo vykdyti naują projektą - gyvosios gamtos pokyčių fiksavimas Kopgalyje. S. Karalius jau antri metai nepaleidžia iš rankų fotoaparato ir nutaikęs laisvesnę valandėlę nuo akvariumų - jis yra Akvariumo skyriaus vedėjas - pasprunka į gamtą ir fotografuoja paukščius, sako muziejaus atstovai.

Šį projektą jau vainikuoja gražus rezultatas - gegužės 17 dieną muziejuje bus atidaryta fotografijų paroda "Kopgalio paukščiai". Ji - kilnojamoji ir rudenį pradės kelionę po visą Lietuvą.

S. Karalius sako, kad ir Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, randasi vis daugiau žmonių, savo laisvalaikį skiriančių paukščiams. Paukščių stebėjimas vis labiau populiarėja. Šio pažintinio judėjimo ar turiningo laisvalaikio praleidimo dėka pernai Lietuvoje buvo užfiksuotos keturios naujos paukščių rūšys. Paukščių stebėtojai lenktyniauja tarpusavyje, kas daugiau užfiksuos skirtingų paukščių, ir šia informacija dalijasi Lietuvos ornitologų draugijos tinklapyje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją