Pasaulio lietuvių mokslo ir kūrybos simpoziumas, kurį rengia Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) ir Lietuvos mokslų akademija, vyks nuo ketvirtadienio iki kito antradienio. Simpoziumo dalyvius per ketvirtadienį Seime vyksiantį atidarymą pasveikins prezidentas Valdas Adamkus, pranešė ŠMM.

Vėliau Seime per tiesioginį TV tiltą su JAV Kongresu pagalba simpoziumo dalyviai apie Lietuvos ir lietuvių vaidmenį tarptautinėje politikoje diskutuos su JAV Kongreso nariu Thaddeusas McCotteris, Lietuvos ambasadoriumi JAV Vygandu Ušacku bei europarlamentarais - Vytautu Landsbergiu ir Justu Paleckiu.

Simpoziumo plenariniai posėdžiai, vyksiantys penktadienį ir šeštadienį, bus atviri visuomenei.

Posėdžiuose, diskusijose numatoma apžvelgti mokslinio kūrybinio potencialo vaidmenį Lietuvai tapus Europos Sąjungos (ES) ir NATO nare, taip pat stiprinant jos konkurencingumą besikeičiančiame žinių ir informaciniame pasaulyje, ugdant lietuvių tautos gyvybinį ir intelektinį potencialą ir tarpusavio ryšius.

Simpoziumo metu mokslininkai įvertins prieš 15 metų atkurtos valstybės patirtį ir aptars aktualiausias tolesnės veiklos kryptis. Pirmadienį simpoziumas persikels į Kauną ir Šiaulius.

Simpoziumus 1969 metais pradėjo rengti JAV lietuviai. Šie renginiai turėjo labai daug įtakos telkiant lietuvių mokslininkus, kūrėjus, bendruomenę visame pasaulyje. 1989 metais Čikagoje vykusiame 6-ajame simpoziume pirmą kartą dalyvavo ir 114 lietuvių mokslininkų delegacija iš Lietuvos.

Nuo 1991 metų simpoziumai pakaitomis vyksta Lietuvoje ir JAV.

Šis simpoziumas vienas iš svarbiausių renginių stiprinančių lietuvių išeivijos ir Lietuvos ryšius. Ypač skatinamas jaunų iš Lietuvos emigravusių lietuvių mokslininkų dalyvavimas šiame renginyje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją