Milijonus metų žemėje išgulėjusi kaukolė mokslininkų priskiriama rūšiai Homus erectus - primityviam pirmykščiam žmogui, kuris jau stovėjo ir vaikščiojo stačias, naudojosi įrankiais - visa tai aprašoma straipsnyje, išspausdintame žurnale "Nature".

Tvirtinama, jog šis radinys padeda išspręsti du klausimus - ar pirmieji žmonės išsivystė Afrikoje ir tik po to išplito po pasaulį, o gal jie vystėsi atskirai įvairiuose žemynuose - Afrikoje, Azijoje, Europoje.

Kalifornijos Berklio universiteto antropologas Thimas White'as sako, jog minėtoji kaukolė kaip tik ir atsako į tuos klausimus - žmogus išsivystė Afrikoje iš vienintelio protėvio - Homo erectus.

Jis sako, kad rastoji kaukolė ir senesnės Afrikoje rastos iškasenos, apimančios laikotarpį nuo 1,8 iki 0,5 milijono metų iki mūsų laikų, įrodo, jog Homo erectus buvo palaipsniui evoliucionuojanti rūšis. Kuo jaunesnis radinys, tuo labiau jis išsivystęs, sako T.White'as.

Straipsnyje nagrinėjamoji kaukolė rasta Etiopijoje - Vidurinio Avašo rajone, maždaug už 230 kilometrų į šiaurės rytus nuo Adis Abebos. Ją surado Berklio universiteto daktarantas Henry Gilbertas 1997 metais. Prireikė metų, kol pavyko atsargiai paimti ją nuo uolienos, kurioje ji išgulėjo amžių amžius.

Tada ir atsivėrė netikėtas vaizdas - kaukolėje buvo nagų ar dantų paliktų įbrėžimų; matyt, pasidarbavo tuomet Afrikoje gyvenę liūtai milžinai ar beveik už juos nemažesnės hienos. Tiems žvėrims nieko nereiškė nasrais vienu ypu nuplėšti visą žmogaus veidą ir pasiekti smegenis.

Taigi kaukolė yra be veido, bet likusi dalis leido specialistams nustatyti, jog tai Homo erectus. Mokslininkus sujaudino tas faktas, kad ši kaukolė buvo nepaprastai panaši į kitas Homo erectus kaukoles, rastas Azijoje. Taigi ši rūšis buvo išplitusi visame Senajame pasaulyje.

Daugelis antropologų teigia, kad prieš 1,7 milijono metų gyvenę pirmykščiai žmonės priklausė kitai rūšiai - Homo ergaster. Bet naujausio straipsnio autoriai dabar neabejoja, jog iš tikrųjų Homo ergaster buvo seniausia Homo erectus forma. Todėl dabar teigiama, jog pasaulyje išplito tik ši Homo erectus rūšis, tik jos individai yra dabartinių žmonių protėviai.

Pasak T.White'o, tuomet Homo erectus dar neskilo į naujesnius porūšius, kaip neandertalietis Europoje. Skilimas prasidėjo tada, kai ledynmetis perskyrė žmonių populiacijas.

Homo erectus rūšiai priskiriamas dabartinėje Indonezijoje rastas Javos žmogus, Kinijoje - Pekino žmogus.

Kaip teigia T.White'as, sugretinus įvairius radinius, išvada peršasi pati savaime - anatomiškai šiuolaikinis žmogus atsirado prieš 100-200 tūkstančių metų. Po to jis užkariavo visą pasaulį.