Naujausio amerikiečių mokslininkų atlikto tyrimo duomenimis, šią paslaptį gali paaiškinti antioksidantai ir organizmą rūgštinantis oksidacinis stresas.

„Mokslininkai išsiaiškino: vyrų, kuriuos moterys laiko patraukliausiais, organizme yra mažiausiai oksidacinio streso rodiklių“, – aiškina leidinys.

Mokslininkai jau seniai domisi, kodėl konkrečius bruožus žmonės laiko patraukliais – ar tai įgytas skonis ar paveldėtas polinkis? Populiari evoliucijos hipotezė, skelbianti, kad tam tikrų bruožų vertinimas yra paveldėtas būdas atskirti fiziškai stiprų partnerį nuo silpno. Taip pat įrodyta, kad gražesniais laikomi žmonės, kurių veidai simetriški, nes biologinė kūno dalių asimetrija nurodo raidos defektus.

„Viena iš galimų asimetrijos priežasčių yra oksidacinis stresas, kurį vaisius patyrė gimdoje“, – rašo R. Dobsonas ir priduria, kad šį stresą sukelia laisvųjų radikalų perteklius ir, atitinkamai, antioksidantų deficitas. Dėl to gali nukentėti DNR ir organizmo audiniai. Manoma, kad oksidacinis stresas gali sukelti net mutacijas, o po gimimo yra vienas iš svarbiausių senėjimo veiksnių, be to, sukelia sunkias ligas, pavyzdžiui, vėžį. Nėščių moterų organizme oksidacinį stresą sukelia rūkymas, infekcinės ligos, nutukimas, nėščiųjų diabetas ir pan.

Naujosios Meksikos universiteto psichologai, kurių straipsnis buvo paskelbtas žurnale „Animal Behaviour“, iš pradžių ištyrė oksidacinio streso simptomus 18–38 m. vyrų organizme. Buvo tikrinami ir lyginami 10 rodiklių: ausies plotis, ausies aukštis, riešo apimtis, alkūnės apimtis, keturių pirštų ilgis, kulkšnies apimtis ir pėdos plotis. Taip pat buvo atliktas šlapimo tyrimas, tikrinant oksidacinio streso rodiklius ir hormonus, be to, vyrai buvo apklausti apie komplikacijas gimdymo metu. Vėliau moterų grupės buvo paprašyta pagal nuotraukas įvertinti dalyvių fizinį patrauklumą.

Paaiškėjo, kad moterims patinka vyrai, kurių organizme labai mažai oksidacinio streso rodiklių, todėl jų kūnai labiau simetriški. O vyrų, kurie gimė anksčiau arba vėliau numatyto termino, organizme buvo daugiau oksidacinio streso rodiklių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją