Iki šiol turimi duomenys rodo, kad labiausiai tikėtina pradinių COVID-19 simptomų eiga prasideda nuo karščiavimo, o vėliau pereina į kosulį ir raumenų skausmą, po to atsiranda pykinimas ir (arba) vėmimas, o galiausiai – viduriavimas, rašo sciencealert.com.

Nors patys simptomai nėra itin unikalūs, jų atsiradimo tvarka skiriasi nuo kitų kvėpavimo takų ligų, kurias sukelia virusai. Tyrimo autoriai mano, kad jų sukurtas modelis galėtų padėti identifikuoti naujus COVID-19 atvejus ir tai padėtų sumažinti ligos plitimą.

Mokslininkai rėmėsi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis apie daugiau nei 55 tūkst. patvirtintų COVID-19 atvejų Kinijoje. Tyrimo autoriai palygino COVID-19 simptomų eiliškumą su tūkstančiais gripo atvejų, surinktų Mičigano universitete, taip pat su beveik 150 sunkaus ūminio kvėpavimo sindromo (SARS) atvejų bei keliais Viduriniųjų Rytų kvėpavimo sindromo (MERS) atvejų, kurie buvo užfiksuoti Korėjoje.

Buvo nustatyta, kad gripo infekcija prasideda nuo kosulio, o vėliau prasideda karščiavimas. Ir nors MERS ir SARS gali prasidėti panašiai kaip COVID-19, dažniausiai pirmiausia pažeidžiami apatiniai virškinimo traktai, todėl viduriavimas gali atsirasti prieš pykinimą ir vėmimą.

„Svarbu simptomų eiliškumas“, – sako tyrėjas Josephas Larsenas iš Pietų Kalifornijos universiteto.

„Žinojimas, kad kiekviena liga progresuoja skirtingai, reiškia, kad gydytojai gali greičiau nustatyti, ar kažkas greičiausiai serga COVID-19, ar kita liga. Tai gali padėti jiems priimti geresnius gydymo sprendimus“, – komentavo tyrėjas.

Kai tyrėjai simuliavo COVID-19 simptomus 500 tūkst. pacientų, jie nustatė „dažniausią pastebimų simptomų tvarką, kuri skiriasi nuo kitų garsių kvėpavimo takų ligų“.

Net tada, kai autoriai įtraukė kitus simptomus, pavyzdžiui, gerklės skausmą, galvos skausmą ir nuovargį, keturių labiausiai tikėtinų pradinių simptomų eiliškumas išliko toks pats.

Kadangi karščiavimas paprastai atsiranda pirmiausia, kieno nors temperatūros nustatymas gali būti tinkamas patikrinimo būdas.

Jungtinių Valstijų ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) jau pataria žmonėms prieš išeinant iš izoliacijos atsižvelgti į savo temperatūrą. Tokią atsargumo priemonę patvirtina ir šis tyrimas.

„Mes nesiūlome pirminių simptomų kaip diagnostinio tyrimo, tiesiog tai ženklas, kad jums reikėtų atlikti testą“, – rašo autoriai.

COVID-19 yra labiau užkrečiamas nei gripas. Jei galėtume geriau informuoti visuomenę apie ligos simptomų eiliškumą, tai galėtų padėti greičiau nustatyti ir izoliuoti atvejus, kol dar daugiau žmonių neužsikrėtė.

Su tyrimu nesusijęs reumatologas Bobas Lahita CBS žinioms sakė, kad naujas simptomų modelis yra „geras gidas“ ligai nustatyti.

Net jei pacientai serga skirtingai, atidus dėmesys pradiniams kvėpavimo takų infekcijų simptomams galėtų mums padėti atskirti tipinius ligos ciklus nuo dabartinės pasaulinės pandemijos.

Tyrimas buvo paskelbtas žurnale „Frontiers in Public Health“, su juo plačiau susipažinti galite ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)