Naujas tyrimas rodo, kad žmogaus plaukų folikulai savaip išreiškia uodžiamąjį receptorių pavadinimu OR2AT4, o kai OR2AT4 kontaktuoja su konkretaus kvapo – sintetinio sandalmedžio – molekuline struktūra, pasirodo, tai stimuliuoja plaukų augimą.

Kitaip tariant, jūsų plaukai arba, tiksliau, plaukų folikulai, gali „užuosti“, o jeigu jie užuos tinkamą cheminę medžiagą, tai gali tapti nauju radikaliu būdu išvengti plaukų slinkimo.

„Tai iš tikrųjų gana nuostabus atradimas“, – leidiniui „The Independent“ sakė vyresnysis mokslo darbuotojas ir dermatologas Ralfas Pausas iš Mančesterio universiteto (Jungtinė Karalystė). – Tai pirmas kartas, kai buvo įrodyta, kad įprasto žmogaus mini organo [plauko] rekonstravimas gali būti reguliuojamas paprastu ir kosmetikoje plačiai naudojamu kvapu.“

Mokslininkai jau žinojo, kad OR2AT4 gali būti panaudotas siekiant paskatinti keratinocitų proliferaciją odoje (kuri skatina žaizdų gijimą), todėl R. Pausas ir jo komanda susidomėjo, ar uodžiamaisiais receptoriais įmanoma manipuliuoti taip, kad jie paskatintų plaukų augimą.

Norėdami tai sužinoti, mokslininkai paėmė žmogaus galvos odos mėginius – juos paaukojo veido patempimo operaciją besidarantys žmonės – ir laboratorijoje juos apdorojo sintetiniu sandalmedžiu.

Kitaip nei autentiškas sandalmedis, kuris nesijungia su OR2AT4, sintetinis sandalmedis, naudojamas asmeninės priežiūros priemonėse sandalmedžio kvapui suteikti, jungiasi su receptoriumi, reguliuojančiu pagrindinio plaukų augimo skatinimo veiksnio, vadinamo IGF-1, sekreciją. Kitaip tariant, skatindamas IGF-1, sintetinis sandalmedis stimuliuoja plaukų ląstelių augimo fazę.

Tyrimą iš dalies finansavo Italijos farmacijos kampanija, pardavinėjanti sandalmedžio produktus, todėl vertinant rezultatus, reiktų į tai atsižvelgti. Nepaisant šio veiksnio, mokslininkų komanda mano, kad jų „uodžiamosios terapijos“ atradimas galiausiai gali virsti pagalba pacientams, jeigu tik toliau bus atliekami klinikiniai tyrimai.

Pasak R. Pauso, pirmieji jau vykstančio tyrimo rezultatai daug žada. „Labai nedidelis, trumpas ir preliminarus bandomasis tyrimas su 20 moterų savanorių jau įrodė, kad kasdienis plaukų slinkimas sumažėja“, – sakė jis.

Kitas žingsnis – pasižiūrėti, ar šis rezultatas bus pakartotas didesniame klinikiniame tyrime, kurį mokslininkai tikisi užbaigti kitų metų sausį. Pasak Didžiosios Britanijos dermatologų asociacijos narės Nicolos Clayton, pradiniai duomenys atrodo įspūdingai. „Stulbinama koncepcija, kad žmogaus plaukų folikulas, kaip teigia autoriai, gali „užuosti“, naudodami uodžiamąjį receptorių“, – sakė ji „The Independent“.

Belieka laukti, kuo baigsis šis tyrimas, tačiau jeigu ir kitas mokslininkų bandymas bus sėkmingas, tai gali tapti svarbiu nauju plaukų slinkimo prevencijos mechanizmu.

Tyrimo rezultatai skelbiami „Nature Communications“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)