Regionuose, kuriuose jas dėvėti privaloma, COVID-19 atvejų mažėja, o remiantis neseniai atliktais įvertinimais, jei visi amerikiečiai vaikščiotų su kaukėmis, iki kovo mėnesio pavyktų išvengti 63 tūkst. mirčių nuo šios ligos.

Vis dėlto ne visiems JAV piliečiams kaukės priimtinos. Jas ignoruodami jie, žinoma, prieštarauja mokslui, bet šitaip demonstruoja savo teisę į laisvą apsisprendimą.

Billas Gatesas tokių žmonių nesupranta, rašo businessinsider.com.

„Nesutikimą užsidėti veido kaukės vertinu kaip labai keistą elgesį“, – „Microsoft“ įkūręs milijardierius ir filantropas sakė aktorei ir komikei Rashidai Jones pirmame bendrai rengiamos naujos tinklalaidės „Bill Gates and Rashida Jones Ask Big Questions“ epizode.

„Kas per nudistinis požiūris? – klausia B. Gatesas. – Yra prisakyta mūvėti kelnes. Nė vienas arba retas kuris amerikietis teigia, kad kelnės – tai kažkas baisaus.“

R. Jones jam visiškai pritarė.

„Jei norite kuo greičiau sugrįžti prie normalaus gyvenimo, dėvėkite kaukes arba nedėvėkite, bet neikite iš namų, – kalbėjo aktorė. – Deja, kai prašoma šių dalykų, atrodo, kad situaciją norima pagerinti, bet ji negerėja, todėl belieka susitaikyti.“

„Kaukė atveria daugiau galimybių“, – nurodė B. Gatesas.

B. Gatesas paaiškino, kodėl pandemijos pradžioje kaukėms buvo skiriama daug mažiau reikšmės

Minėtoje tinklalaidėje R. Jones teiraujasi B. Gateso, kodėl sveikatos priežiūros specialistai ne visada laikėsi nuomonės, kad kaukės padeda stabdyti koronaviruso plitimą.

Pradiniais pandemijos etapais, pasak B. Gateso, duodamus patarimus specialistai grindė žiniomis apie kitus kvėpavimo takus atakuojančius virusus, pavyzdžiui, įprastos slogos arba gripo. Šių ligų atveju užkratas plinta tada, kai žmogus kosėja. Deja, su COVID-19 yra kitaip: kad užsikrėstum šia liga, kartais pakanka vien pasikalbėti su sergančiuoju.

„Koronavirusu užsikrėsti neįtikėtinai lengva, o daugeliui kitų kvėpavimo takus atakuojančių virusų toks virulentiškumas nebūdingas“, – kalbėjo B. Gatesas.

Tarkim, jeigu sloguojantis žmogus be kaukės valandą prabūtų vienoje patalpoje su kitais, daugelis žmonių liktų sveiki, tačiau jei taip pasielgtų sergantysis COVID-19, didžiulis procentas aplinkinių užsikrėstų.

„Būtų panašiai kaip su tymais, – palygino B. Gatesas. – Modeliuodami pagal gripą ir kosulį, deja, klydome.“

Dar viena išskirtinė COVID-19 savybė – plitimas nuo besimptomių asmenų. Pasigavę slogą arba sirgdami gripu žmonės paprastai neina iš namų, nes tiesiog blogai jaučiasi, todėl pavojaus niekam nekelia, tačiau užsikrėtusieji COVID-19 gali laisvai vaikštinėti gatvėmis, nes puikiai jaučiasi, nepatiria jokių simptomų. Taip jie, patys to nežinodami, platina virusą užkrėsdami aplinkinius.

Per šią pandemiją paaiškėjo ir tai, kad iš medžiagos pasiūtos, idealiu atveju trijų sluoksnių kaukės taip pat yra veiksmingos mažinant koronaviruso plitimą. Iš pat pradžių buvo manyta, kad užkrato perduoti neleidžia tik medicininės kaukės, o kadangi pastarųjų tiekimas – ribotas, kaukes buvo siekta taupyti, kad užtektų medikams.

Dabar, kaip teigia B. Gatesas, tapo visiškai aišku, kad kaukių veiksmingumas nepaneigiamas.

Į pirmą tinklalaidės epizodą įtrauktas interviu su imunologu A. Fauci

B. Gatesas ir R. Jones rengiamoje tinklalaidėje žada aptarti aktualiausius nūdienos klausimus, pavyzdžiui, panagrinėti, ar dar ne vėlu sustabdyti klimato kitimą, ar nelygybė – neišvengiama, ir t. t. R. Jones laidose atstovaus pesimistinėms, o B Gatesas – optimistinėms pažiūroms.

Pirmame epizode vedėjai susiskambino su puikiai savo sritį išmanančiu infekcinių ligų specialistu Anthony Fauci. Su juo buvo aptarta, kaip bus vykdoma vakcinacija, taip pat kodėl ir tada bus svarbu nenustoti nešioti kaukių bei vykdyti kitų visuomenės sveikatos priežiūros specialistų pateiktų rekomendacijų.

„Viena iš problemų, su kuria tenka susidurti, yra didžiulis nuovargis, apėmęs visa tai išgyventi turinčius žmones. Toks įspūdis, kad išsikreipė laikas“, – kalbėjo A. Fauci.

„Noriu pasakyti žmonėms: „Nenuleiskite rankų, visa tai pasibaigs, mokslas padės pasiūlydamas vakciną ir gydymą.“ Jei žmonės paisys visuomenės sveikatos reikalavimų, situaciją pavyks suvaldyti“, – sakė imunologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)