Nors COVID-19 kasdien pareikalauja tūkstančių žmonių mirčių, B. Gatesas tvirtina, kad klimato kaita jų pareikalaus dar daugiau. Ypač jei žmonija į tai nežiūrės rimtai ir nesiims veiksmų jau dabar.

Microsoft“ įkūrėjo ir filantropo Billo Gateso žinutė yra gana paprasta: atėjo laikas paspartinti pastangas pažaboti klimato kaitos sukeltus padarinius. Nors šiuo metu planeta išgyvena krizę, kurios siaubingi padariniai liečia milijonus žmonių visame pasaulyje, B. Gatesas ragina žvelgti į ateitį.

B. Gatesas tvirtina, kad turime kuo skubiau pradėti ir toliau „kurti bei diegti inovacijas, leidžiančias mums eliminuoti mūsų pačių išmetamas šiltnamio reiškinį sukeliančias dujas“.

B. Gatesas savo paviešintame įraše tvirtina pastebintis, kad kai kurie žmonės yra įsitikinę, jog šiemet išmetamųjų teršalų kiekis sumažės ir tai nulems dėl COVID-19 pandemijos sulėtėjusi pasaulio ekonomika. B. Gatesas teigia, kad tai yra tiesa, tačiau jis pabrėžia, jog išmetamųjų teršalų kiekiai nesumažės tiek, kad apčiuopiamai sumažintų rimtus klimato kaitos padarinius.

Norėdamas parodyti problemos rimtumą, jis pateikia gana siaubingą scenarijų. „Jei norite suprasti, kokią žalą padarys klimato pokyčiai, pasižiūrėkite į COVID-19 ir jos sukeltą skausmą nutęskite ilgesniam laikui. Šios pandemijos sukelta ekonominė kančia ir gyvybių praradimas yra lygiavertė tam, kas vyks nuolatos, jei nepašalinsime anglies dioksido emisijų“, – įspėja B. Gatesas.

Remiantis B. Gateso tinklaraštyje paskelbtais skaičiavimais, iki 2060-ųjų dėl klimato kaitos sukeltų padarinių mirs tiek žmonių, kiek nuo COVID-19. O iki 2100-ųjų klimato kaita bus nusinešusi 5 kartus daugiau gyvybių, nei COVID-19 pandemija.

Skaičiai skamba siaubingai ir juos suvokti nėra taip jau paprasta. Tačiau B. Gatesas tvirtina, kad gyvename būtent tokioje realybėje ir su klimato kaita susijusius klausimus turime spręsti jau dabar. Jei žmonija imtųsi šių veiksmų – situacija galėtų būti geresnė.

B. Gatesas siūlo 3 esminius dalykus, kurie padėtų minimizuoti klimato kaitos žalą:

  1. Mokslas ir inovacijos turi rodyti kelią. Išmetamųjų teršalų mažinimas yra geras žingsnis, tačiau nepakankamas, todėl mokslas turi žengti dar toliau. Švari energija yra vienas iš stiprių sprendimo būdų.
  2. Užtikrinti, kad priimti sprendimai būtų panaudojami ir skurdžiose šalyse.
  3. Laikas pradėti dabar. Norint, kad pasijaustų poveikis, tam prireiks dešimtmečių nuoseklaus darbo, todėl dabar yra pats laikas pradėti šiuos pokyčius.


Turint galvoje, kad B. Gatesas išprognozavo pasaulinę pandemiją ir pasak jo tokios pasaulinės krizės turi tendenciją kartotis kas 20 metų, tikriausiai vertėtų įsiklausyti į B. Gateso patarimus.