Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, naujame dokumentinių laidų cikle „Genijus“ Stephenas Hawkingas atskleis, jog kiekvienas mūsų gali lengvai suprasti didžiuosius žmonijos mokslo atradimus ir inovacijas.

Šešių dalių mokslinės dokumentikos laidų ciklo „Genijus“ Stephen Hawking premjera „National Geographic“ kanalu startuoja birželio 20 d. 21.45 val. Kiekvienoje serijoje atrinkti dalyviai bandys sekti didžiųjų mokslininkų pėdomis ir įminti svarbiausius žmoniją kankinančius klausimus.

Ar reikia būti genijumi, norint suprasti mokslą? Prof. Stephenas Hawkingas sako: „Laidų ciklas „Genijus“ yra mano noro pristatyti mokslą visuomenei įgyvendinimas. Mokslas yra tarpusavyje persipynusių modelių ir objektyvių žinių rinkinys, kuris padeda suprasti visatą. Šios dokumentinės laidos sukurtos kaip smagus šou, kuriame stebėsime, ar paprasti žmonės yra pakankamai išradingi ir gali mąstyti kaip didieji genijai. Esu optimistas, manau – gali”.

Atliekant daugybę eksperimentų ir bandymų, bus atskleistos evoliucinės biologijos, astrofizikos ir kvantinės mechanikos paslaptys, padedančios atsakyti į tokius klausimus kaip „Kur mes esame?“, „Kaip atsirado visata?“, „Ar mes galime keliauti laiku?“. Kiekvienoje laidoje dalyvaus trys smalsūs žmonės, kurie bandys išsiaiškinti, kokias mokslo paslaptis atskleidė svarbiausi žmonijos mąstytojai.

Laidos „Genijus“ kūrėjai dalyvius ir žiūrovus nukelia laiku atgal: į Senovės Graikiją, kuomet Eratostenas apskaičiavo žemės perimetrą, ir į naujesnius istorijos laikus, kur supažindins su Edwardu Hubble'u, nustačiusiu atstumus tarp planetų.

Kiekvienoje dalyje prof. S. Hawkingas pristatys tris žmones bei jiems skirtas užduotis. Klausimai, į kuriuos bus stengiamasi atsakyti šešiose laidose yra tokie: kur mes esame? Kas mes esame? Ar mes esame vieni? Kodėl mes esame čia? Kaip atsirado visata? Ar mes galime keliauti laiku?

Prof. Hawkingas yra garsus fizikas ir kosmologas. Jis taip pat yra Kembridžo universiteto Teorinės kosmologijos tyrimų centro direktorius. S. Hawking kartu su Rogeriu Penrose'u tyrinėja juodosios skylės gravitaciją remdamiesi bendrąja reliatyvumo teorija, taip pat atlieka teorinius bandymus siekdami išsiaiškinti, ar juodosios skylės skleidžia radiaciją, šis reiškinys neretai vadinamas Hawkingo radiacija. Prof. S. Hawkingas pirmasis išaiškino kosmologijos teoriją, jis yra energingas įvairių kvantinės mechanikos interpretacijų rėmėjas.

S. Hawkingas yra Karališkosios meno draugijos garbės narys, Popiežiškos mokslų akademijos narys. JAV profesoriui buvo įteiktas Prezidento laisvės medalis, aukščiausias JAV civilinis apdovanojimas. 1979 – 2009 m. S. Hawking buvo Lukaso matematikos profesorius (Lucasian Professor of Mathematics) Kembridžo universitete. Savo sėkmę ir visuotinį pripažinimą jis pasiekė populiariojo mokslo srityje pristatydamas savo teorijas ir kosmologijos idėjas. Jo knyga „Trumpa laiko istorija“ buvo įtraukta į Britich Sunday Times bestselerių sąrašą ir išsilaikė jame rekordiškai ilgą laiką – 237 savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)