Pora, praminta „Modenos meilužiais“, Italijos mieste Modenoje pirmą kartą buvo aptikta 2009 metais. Dėl prastos išlikusių kaulų būklės tuo metu buvo sunku nustatyti jų lytį, tačiau tipiškos IV-VI a. laidojimo praktikos leido suprasti, kad čia buvo palaidoti vyras ir moteris, o susikabinimas rankomis galėjo simbolizuoti amžiną meilę.

Bet 2018 metais masės spektrometrijos technologija pagalba, buvo ištirti griaučių dantų emalio baltymai.

Tiek vyrai, tiek moterys turi amelogenino-X genus, bet tik vyrai turi amelogeniną-Y. Kaip rašoma „Scientific Reports“, Bolonijos universiteto mokslininkai palygino dviejų skeletų odontologinius mėginius su kitų 14 žinomų asmenų. Jie nustatė, porą sudarė du vyrai – tokia laidojimo praktika dar nebuvo žinoma.

Modenos meilužiai

„Šiuo metu apie kitus tokio būdo laidojimus nėra nežinoma. Anksčiau buvo rasti keli kapai su poromis asmenų, besilaikančių rankomis, bet visais atvejais tai buvo vyras ir moteris. Koks buvo ryšys tarp šių dviejų individų, šiuo meu išlieka paslaptimi“, – teigia tyrimo autorius Federico Lugli.

Panašių kapų, kuriuose žmonės laikosi susikibę už rankų, randama visame pasaulyje ir laidojimai priklauso skirtingoms epochoms: yra žinomi „Valdaro meilužiai“, palaidoti prieš 6000 metų Mantujoje (taip pat Italija), dvidešimtmečių pora, palaidota Graikijoje prieš 5800 metų, neolito laikų pora palaidota Turkijoje, kelios poros Senųjų Tartų kaime Sibire, o Rumunijoje vyras ir moteris buvo palaidoti taip, kad ne tik laikėsi už rankų, bet ir veidais buvo atsisukę vienas į kitą. Kiekvienu atveju, tyrimai rodo, kad jie visi buvo vyrų ir moterų poros.

„Literatūroje taip pat nėra žinoma jokių laidojimo atvejų, kai už rankų susiėmę vyrai: vėlyvaisiais antikos laikais tai tikrai nebuvo įprasta praktika. Manome, kad šis pasirinkimas simbolizuoja ypatingą ryšį tarp šių individų, tačiau tiksliai nnežinome kokį“, – pasakoja F. Lugli ir priduria, kad įsivaizdavimas, kad ši pora yra romantinio pobūdžio iš tiesų gali būti toli nuo tiesos. Tuo metu krikščioniškoji visuomenė greičiausiai būtų neplaikiusi homoseksualios meilės, teigia mokslininkas. Vietoje to jis siūlo versiją, kad toks palaidojimas simbolizuoja „savanoriško dviejų asmenų įsipareigojimo vienas kitam išraišką“. Anot jo, palaidotieji galėjo būti artimai susiję giminaičiai ar pusbroliai – o gal net kareiviai, kurie kartu žuvo kare.

Autoriai taip pat teigia, kad jų atradimas gali reikšti, jog galbūt ir kituose analogiškuose palaidojimuose galima aptikti ką nors, ko archeologai iškart nepastebėjo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)