Portalas Delfi pasiteiravo Ukrainos somelje asociacijos ir somelje mokyklos įkūrėjo Dmytrio Sydorenko, kad patvirtintų arba paneigtų melagieną apie neįtikėtino dydžio vynuoges, augančias Ukrainoje.

„Nuotrauka yra netikra, tikriausiai sufalsifikuota nuotraukų redagavimo programomis. Tai šlamštas, kuriuo žmonės dalijasi iš neturėjimo, ką veikti“, – teigė vyno žinovas D. Sydorenko.

Portalui Delfi apie falsifikuotą vaizdą ir neva Ukrainoje gigantiškas vynuogių kekes brandinančius vynmedžius taip pat pakomentavo Lietuvos somelje asociacijos ir „Vyno klubo“ įkūrėjai Rasa ir Arūnas Starkai.

„Įprasta vynuogių kekė būna apie 1 - 1,5 kg svorio. Yra buvę atvejų, jog kelis kartus žmonės išaugino apie 10 kg kekes. Dažniausiai tai – valgomųjų saldžiųjų vynuogių kekės“, – teigė R. Starkus.

Rasa taip pat pasidalijo „Guinnesso“ rekordų knygoje užfiksuotu įrašu. Jame teigiama, kad didžiausia pasaulyje užfiksuota vynuogių kekė sunokinta Ispanijoje 2018 metais ir svėrė 10 kg 12 gr.

Apie tai plačiau galite sužinoti „Guinnesso“ pasaulio rekordų knygoje, kurioje įamžinta ir rekordinio dydžio vynuogių kekė: guinnessworldrecords.com/world-records/largest-bunch-of-grapes

Anot Arūno Starkaus, vynuogės skirtos vynui gaminti, nebūna nei labai didelės, nei derlių didelį duoda, o kuo didesnis derlius, tuo mažiau prinokę uogos, taigi ir vyno kokybė prastesnė.

Arūnas Starkus, Rasa Starkuvienė

Ukraina – valgomųjų vynuogių auginimo vieta su daugybe vietoje išveistų veislių. Galbūt koks „sportininkas“ ir sugebėjo išauginti labai didelę kekę. Vynuogėms naudojamos kekės išauga iki 1,5-2 kg. Bet vyndariams labiau patinka kekės 0,3-0,5 kg svorio ir nuo vynmedžio tokių kekių geriausiuose regionuose nuskinama 4-7 vienetai“, – teigė A. Starkus.

Delfi „Melo detektorius“ rekomenduoja kritiškai vertinti net ir į nekaltą juokelį panašų, tačiau sufalsifikuotą vaizdą.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)