Kaip paleidusi „virusą“ Kinija tuština Lietuvos biudžetą.
meslaisvi.lt

Kilmė

Internetiniame portale meslaisvi.lt skelbiama, kad „paleidusi „virusą“ Kinija tuština Lietuvos biudžetą“. Teigiama, kad Lietuvos ekstremalių sveikatai situacijų centro direktorius Olegas Sitnikovas „greičiausiai ir kaire, ir dešine pasirašinėja sutartis su įmonėmis iš Kinijos“. Ši melaginga istorija plačiai apskriejo feisbuką: žmonės ja dalinasi ir vadina – dar viena afera.
Melaginga informacija

Nors tekstas trumpas, galima susidaryti vaizdą, kad Kinija specialiai į pasaulį paleido šį virusą, kad iš Lietuvos užsidirbtų pinigų.

Kaip ketvirtadienį skelbė BNS, JAV žvalgybos ir nacionalinio saugumo pareigūnai teigia, kad šalies vyriausybė neatmeta galimybės, esą naujasis koronavirusas galėjo atsirasti kokioje nors Kinijos laboratorijoje, o ne turguje.

Šią naujieną paskelbė CNN. Anot CNN šaltinių,su situacija susipažinę asmenys perspėjo, kad daryti tokias išvadas yra dar anksti. Tai tik viena iš daugelio hipotezių, kaip galėjo atsirasti pandemiją sukėlęs virusas. Pabrėžiama, kad JAV žvalgyba neteigia, kad tai kažką turėtų bendro su biologinių ginklų kūrimu.

CNN teigimu, naująją hipotezę iškėlė prezidentui Donaldui Trumpui artimi asmenys – jie suinteresuoti atremti prezidentui išsakomą kritiką.

Teigiama, kad su JAV vyriausybės vykdoma analize susipažinę žvalgybos pareigūnai nurodė, jog tiriama versija yra pagrįsta prielaida, esą virusas atsirado Kinijos Uhano miesto laboratorijoje, o tada per atsitiktinumą išplito tarp visuomenės.

Savo ruožtu Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Zhao Lijianas ketvirtadienį citavo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovą ir kitus neįvardytus medicinos ekspertus, kurių teigimu, nėra įrodymų, jog viruso plitimas tarp žmonių prasidėjo toje laboratorijoje, ir „nėra mokslinio pagrindo“ tokiems tvirtinimams.

Ir jei virusas atsirado iš laboratorijos – JAV žvalgyba neteigia, kad jis buvo specialiai „paleistas“.

Tačiau lieka kitas klausimas – negi Kinija dabar pelnosi iš Lietuvos?

Dar iki koronaviruso pandemijos Kinija gamino apie pusę visų pasaulyje esančių veido kaukių. Kita didelė veido kaukių gamintoja – Taivanas. Tačiau dar vasario mėnesio pradžioje gamyklos ir Kinijoje, ir Taivane dėl viruso nutraukė veido kaukių eksportą ir jas pardavė tik savo šalių viduje.

Beje, Lietuva apsaugines priemones ir respiratorius pirko ne tik iš Kinijos. Štai kovo 19 dieną vienkartiniai respiratoriai buvo pirkti iš UAB „Saugos Gidas“ už 70785,00 eurų.

Šaltiniai:

  • CNN „US explores possibility that coronavirus spread started in Chinese lab, not a market“ 2020 04 16 (ČIA);
  • Delfi, BNS „CNN: JAV tiria galimybę, kad koronavirusas prasidėjo Kinijos laboratorijoje“ 2020 04 16 (ČIA);
  • BNS „Kinija atmeta įtarimus dėl koronaviruso kilmės“ 2020 04 16 (ČIA) ;
  • New York Times „The World Needs Masks. China Makes Them, but Has Been Hoarding Them.“ 2020 03 19 (ČIA);
  • New York Times „As Coronavirus Spreads, Face Mask Makers Go Into Overdrive
  • “ 2020 02 06 (ČIA).
  • http://www.eviesiejipirkimai.lt/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (245)