Niekas virtuvinių čiaupų lašėjimo energijos pažaboti nebandys – tai būtų beprasmiška. O štai lietaus lašai, barbenantys į kiekvieno namo stogą, galėtų padėti gaminti elektros energiją. Miniatiūriniai moduliai galėtų būti integruoti su kitais atsinaujinančios energijos sprendimais ir pagerinti jų efektyvumą. Pavyzdžiui, jais galėtų būti aprūpintos saulės jėgainės.

Šis naujas Honkonge sukurtas lašėjimo energijos kolektorius savo struktūra primena lauko tranzistorių (FET, field effect transistor). Kaip rašoma žurnale „Nature“ publikuotame straipsnyje, lašai krenta ant politetrafluoroeteno (PTFE) elektreto – Teflono plokštelės, kuri veikia kaip dielektrikas, kuris, išnykus išoriniam poveikiui, sukėlusiam dielektriko poliarizaciją, ilgai išlieka poliarizuotas.

Vandens lašelis ištykšta į šalis ir sujungia PTFE paviršių su aliumininiu elektrodu. Šis yra sujungtas su antrame sluoksnyje esančiu indžio-alavo oksidu (ITO). Nuolatinis lašėjimas šio prietaiso paviršiuje sukuria krūvį, kuris galiausiai gali būti perleistas į kokį nors energijos saugojimo prietaisą. Tai – Teflono dialektrinių savybių rezultatas, tačiau geriau šio įrenginio struktūrą suprasite pažvelgę į atvaizdą.

Profesorius Wangas Zuankai, vienas iš šio lašų energijos kolektoriaus kūrėjų, yra įsitikinęs, kad tai yra daug potencialo turintis prietaisas. „Mūsų tyrimai rodo, kad 100 mikrolitrų vandens lašas, paleistas iš 15 cm aukščio, gali sukurti 140 voltų įtampą. Šiuo prietaisu kuriamos energijos pakaktų 100 mažų LED uždegti.“ Mokslininkai teigia, kad tokio prietaiso energijos generavimo efektyvumas galėtų pasiekti 50,1 W/m2.

Žinoma, vienas lašas nebūtų labai naudingas. Palyginimui, tas pažytis žiebtuvėliuose naudojamas pjezo kristalo degiklis sugeneruoja daugiau nei 800 voltų, tačiau visi žino, kad iš to naudos nedaug. Tačiau lašų energijos kolektorius veiktų kitokioje aplinkoje – elementai būtų dideli ir ant jų lytų nuolat ir su kur kas didesne energija.

Mokslininkai ėmė svajoti, kur būtų galima pritaikyti tokius generatorius. Lašų energijos kolektoriai galėtų būti montuojami skėčiuose, stoglangiuose ir net vandens buteliuose. Tačiau, aišku, nesunku surasti ir logiškesnių vietų, kur jie praverstų - taip energija galėtų būti generuojama laivuose, saulės jėgainėse ar reklaminiuose stenduose. Tokie lašų kolektoriai galėtų būti ir beveik visiškai skaidrūs, jie vienodai gerai veikia su gėlu ar sūriu vandeniu.