Socialinių burbulų formavimas – nedidelių žmonių grupelių, kartu leidžiančių laiką uždarose erdvėse, tik vienas kito kompanijoje – gali būti vienas iš saugiausių būdų bendrauti koronaviruso sąlygomis, rašo businessinsider.com.

Nepaisant to, visuomenės sveikatos ekspertai teigia, kad toks elgesys rizikingas, ypač Jungtinėms Valstijoms, kur naujų atvejų vis daugėja, tačiau pripažįsta, kad, kuo griežtesnių taisyklių laikosi ir kuo mažiau narių turi, tuo toks socialinis burbulas saugesnis.

„Svarbu prisiminti, kad scenarijų be rizikos paprasčiausiai nėra, o daugumos žmonių socialiniai burbulai iš tikrųjų yra didesni, nei jie patys galvoja. Labai svarbu pasitikėti žmonėmis, su kuriais ketini bendrauti, siekti, kad visi būtų sąžiningi ir prisipažintų apie savo arba artimų žmonių turėtus kontaktus“, – aiškina UCLA Fielding visuomenės sveikatos mokyklos epidemiologijos profesorė mokslų daktarė Anne Rimoin.

„Business Insider“ pakalbino penkis infekcinių ligų specialistus ir paklausė jų nuomonės apie saugaus socialinio burbulo idėją. Vienos rekomendacijos atsargesnės už kitas, tačiau iš esmės visi specialistai vieningai sutinka, ko reikia vengti.

Patarimai saugiam socialiniam burbului

Skalėje nuo vieno iki dešimties socialinio burbulo sudarymo rizika svyruoja „nuo dviejų iki devynių“, priklausomai nuo tam burbului priklausančių asmenų elgesio, savo epidemiologas Murray Cohenas. Štai kelios strategijos, padėsiančios maksimaliai sumažinti riziką.

Kuo mažesnis socialinis burbulas, tuo geriau

Idealiu atveju ekspertai rekomenduoja vengti artimo kontakto uždaroje erdvėje su jūsų namų ūkiui nepriklausančiais žmonėmis. Jeigu nuspręsite savo socialinį burbulą plėsti, geriau apsiriboti kuo įmanoma mažesniu namų ūkiu skaičiumi.

„Labai svarbu sekti valdžios rekomendacijas, kiek šeimų ar namų ūkių gali susitikti. Pavyzdžiui, Los Andželo apygardoje draudžiama susitikti daugiau nei trims“, – sako A. Rimoin. Lietuvoje siūloma, kad bendrautų tik dvi šeimos, iki 10 asmenų.

George Masono universiteto infekcinių ligų ekspertė Saskia Popescu taip pat rekomenduoja bendrauti ne daugiau nei su vienu ar dviem namų ūkiais. Kiti specialistai mano, kad vertėtų apsiriboti kompanijomis nuo šešių iki dešimties žmonių.

Virdžinijos valstijos technologijų universiteto epidemiologė Lisa Lee sako, kad jos „pandemijos burbule“ yra šeši asmenys, įskaitant ją. Tokie burbulai gali būti ir didesni, jeigu visi tokios bendruomenės nariai griežtai laikysis saugumo reikalavimų, pavyzdžiui, reguliariai tikrinsis ir vengs kitų kontaktų.

„NBA gana veiksmingai subūrė visų trisdešimties komandų burbulą. Šiuo atveju, mano galva, svarbiau ne tokio burbulo dydis, o ką jūs veikiate jame ir už jo ribų“, – pabrėžia M. Cohenas.

Dviejų savaičių karantinas prieš

Naujojo koronaviruso simptomai pasireiškia per keturiolika dienų po užsikrėtimo, taigi ekspertai rekomenduoja palaukti dvi savaites po sprendimo burtis į tokį socialinį burbulą, kad visi jo nariai būtų sveiki. Per tą laiką grupė turėtų vengti bet kokios nebūtinosios veiklos.

„Per tas dvi savaites visi turėtų elgtis itin atsargiai, tik taip pavyks iki minimumo sumažinti socialinio burbulo riziką“, – teigia NYU „Langor Health“ infekcinių ligų specialistas Scottas Weisenbergas.

Kai kurie ekspertai sako, kad būtų sumanu visiems socialinio burbulo nariams atlikti koronaviruso testą ir taip pasirūpinti tiek savimi, tiek kitais, bet skeptikai mano, kad testavimas tokiu atveju gali sudaryti apgaulingo saugumo jausmą. Jeigu burbulo nariai, atlikę testą, bet dar neprisijungę prie burbulo, lankėsi viešuose vietose, rizika, kad užsikrėtė, išlieka.

M. Cohenas taip pat pripažįsta, kad daugumai amerikiečių gana sudėtinga išsitirti dėl koronaviruso. Be to, ne mažiau svarbu ir save stebėti, neignoruoti nė vieno galimo simptomo.

Atidaryti langai

Kaip ten bebūtų, susitikimai ir veiklos po atviru dangumi žymiai saugesni nei uždarose patalpose, tačiau žiemą pastarųjų išvengti nepavyks. Puikus pasirinkimas – patalpų vėdinimo užtikrinimas.

„Jeigu tenka būti uždarose patalpose, būtinai praverkite langą. Kuo daugiau gryno oro ir cirkuliacijos, tuo mažesnė rizika“, – paaiškina Sc.Weisenbergas.

Kaukės ir saugus atstumas

Ekspertai vieningai sutaria, kad apsauginės veido kaukės ir saugaus atstumo laikymasis – taisyklės, kurių privalu laikytis net ir mažiausio socialinio burbulo nariams. Idealiu atveju žmones turi skirti bent dviejų metrų atstumas, nors ten, kur daug žmonių, blogiausiu atveju tinka ir vieno metro atstumas. Riziką apsikrėsti bendraujant net ir mažoje grupelėje žmonių sumažina ir bent dalį laiko dėvimos apsauginės veido kaukės.

„Tokie socialiniai burbulai tėra strategija, kaip sumažinti kontaktų skaičių, tačiau neatimti iš žmonių socialinių kontaktų. Svarbu neprarasti budrumo. Tereikia vieno asmens, turėjusio kontaktą su užsikrėtusiuoju, ir pavojuje atsiduria visa grupelė“, – komentuoja Sc.Weisenbergas.

Rizikos, kurių būtina vengti savo socialiniame burbule

Kai kuriems žmonėms įsitraukti net ir į mažiausią socialinį burbulą gali būti labai pavojinga dėl jų amžiaus, profesijos ar lėtinių ligų. Štai ką sako ekspertai.

Venkite kontakto su pažeidžiamais asmenimis

Net ir mažiausi socialiniai burbulai kelia riziką, tad specialistai griežtai nerekomenduoja į juos įtraukti garbaus amžiaus žmonių (vyresnių nei 60 metų), besilaukiančių moterų ar sveikatos problemų (tokių kaip nutukimas, padidėjęs kraujospūdis ar diabetas) turinčių asmenų.

„Būkite atidūs ir atsargūs. Rizika visada yra. Meldžiu, neįtraukite į tokias bendruomenes savo tėvų ir senelių“, – perspėja M. Cohenas.

Socialiniuose burbuluose neturėtų būti mokytojų, moksleivių ar sveikatos priežiūros sistemos darbuotojų.

Toks burbulas gali labai greitai sprogti, jeigu bent vienas šios grupelės narys uždarose patalpose praleis kažkiek laiko su kitais žmonėmis. Tai galioja ir mokytojams ir moksleiviams, dirbantiems ugdymo įstaigose. Taip pat vertėtų vengti kontaktų su sveikatos priežiūros srityje dirbančiais asmenimis, kurie kiekvieną dieną tiesiogiai susiduria su virusu.

„Jeigu jūsų socialiniame burbule yra žmonių, kurie kiekvieną dieną eina į darbą, tai iš esmės pažeidžia socialinio burbulo koncepciją“, – tikina M. Cohenas.

Jokių vakarienių uždarose patalpose

Ekspertai perspėja, kad reikia vengti viešojo maitinimo įstaigų (nors daug kur dėl karantino jos laikinai ir neveikia).

„Jeigu ateinu į restoraną, sėdžiu ir valgau be kaukės, tuomet visai nesvarbu, kad esu už dviejų metrų nuo kitų žmonių. Rizika užsikrėsti vis tiek didelė“, – sako Sc.Weisenbergas.

Venkite persidengiančių socialinių burbulų

Ekspertai nevienodai vertina dviejų socialinių burbulų sujungimo į vieną riziką. Anot M. Coheno, jeigu žmonės tikrai labai atsargūs, tuomet toks bendravimas įmanomas. Tais atvejais, kai abejuose socialiniuose burbuluose nėra sergančiųjų, net ir joms susiliejus atvejų nebus. Nepasaint to, saugiausias variantas – bendrauti su kuo įmanoma mažiau žmonių.

„Svarbu nebendrauti su žmonėmis, kurie bendrauja su kitais žmonėsmis, o tie kiti – dar su kitais. Man tai visada kelia nerimą. Svarbiausia apsiriboti kontaktais su tais, kuriais galite pasitikėti“, – konstatuoja S. Popescu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)