Valgymo sutrikimus tyrinėjanti mokslininkų komanda „Bulimia Project“ ėmėsi eksperimento pasinaudodama dirbtinio intelekto vaizdų generatoriais „Dall-E 2“, „Stable Diffusion“ ir „Midjourney“. Mokslininkai paprašė sukurti tobulą moters ir vyro kūną pagal 2023 metų socialinių tinklų tendencijas.

Ir rezultatai buvo siaubingi.

„Beveik visuose „Dall-E 2“, „Stable Diffusion“ ir „Midjourney“ sukurtuose vaizdiniuose moterys buvo vaizduojamos smulkesnio kūno sudėjimo, tačiau jų kūno formos – nerealistiškos“, – tyrimo išvadose rašė „Bulimia Project“. – „Tą patį galima pasakyti ir apie DI sukurtus vyrų kūnus, kurie visi atrodo kaip fotošopu iškraipytos kultūristų versijos.“

Mokslininkų komanda nustatė, kad 40 proc. dirbtinio intelekto sugeneruotų vaizdų rodomi nerealistiški kūno tipai. Be to, 53 proc. vyrų ir moterų atvaizdų buvo kiek tamsesnės odos spalvos (su įdegiu), 37 proc. sugeneruotų žmonių atvaizdų buvo šviesiais plaukais, rašo iflscience.com.

Vėliau tyrėjai paprašė DI vaizdų generatoriaus sukurti bendrinį 2023 metų tobulo vyro ir moters vaizdinį, remiantis ne tik socialiniuose tinkluose pateiktais duomenimis.

Tyrimo išvadose teigiama, kad socialinės žiniasklaidos vaizdai buvo labiau seksualinio pobūdžio, juose buvo daugiau neproporcingų ir nerealių kūno dalių, palyginus su bendriniu tobulo vyro ir moters vaizdiniu.

Tyrimo rezultatus galite pamatyti ataskaitoje „Bulimia Project

„Atsižvelgiant į tai, kad socialiniai tinklai naudoja algoritmus, pagrįstus tuo, koks turinys sulaukia daugiausiai peržiūrų, nesunku atspėti, kodėl dirbtinio intelekto sugeneruoti vyrų ir moterų vaizdiniai yra „seksualesni“. Vis dėlto, galima daryti prielaidą, kad dirbtinis intelektas pateikė itin daug nerealistiškų žmogaus kūno formų vien dėl to, kad tokius duomenis rado socialiniuose tinkluose. Taip yra todėl, kad šios socialinės medijos platformos propaguoja nerealistiškus kūno tipus“, – tyrimo ataskaitoje rašė mokslininkų komanda..

Anot tyrimo autorių, dirbtinio intelekto generatoriuose, paremtuose solialinių tinklų duomenimis, propaguojami ne tik realybės neatitinkantys kūno tipai, bet ir pastebimas rasistinis bei seksistinis šališkumas.

„Neįmanoma pasiekti socialiniuose tinkluose propaguojamų pakoreguotų nerealistiškų kūno standartų. Todėl neverta stengtis atitikti to, ko nėra realybėje“ – rašė „Bulimia Project“ komanda.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją