Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi JET laboratorija pagerino savo pačių pasiektą pasaulinį energijos kiekio rekordą, kurį gali išgauti „suspausdama“ dvi vandenilio formas.

Jei tokia žvaigždėms būdinga branduolių sintezė gali būti sėkmingai atkurta Žemėje, tuomet tokiu būdu būtų įmanoma išgauti neribotą energijos tiekimą, į aplinką iškleidžiantį mažai anglies dioksido į jonizuojančios spinduliuotės, praneša BBC.

Anot mokslininkų, eksperimento metu per penkias sekundes buvo pagaminti 59 megadžauliai energijos (11 megavatų galios).

Tai yra daugiau nei dvigubai daugiau, negu buvo pasiekta atliekant panašius bandymus 1997 metais tų pačių mokslininkų.

Ir nors tai ir nėra didžiulis energijos kiekis – jo užtenka užvirti apie 60 virdulių vandens. Tačiau svarbu tai, kad jis patvirtina projektavimo sprendimus, kurie įgyvendinam dar didesnio branduolinės sintezės reaktoriaus, dabar statomo Prancūzijoje.

„JET eksperimentai priartino mus prie branduolinės sintezės energijos“, – teigė reaktoriaus laboratorijos operacijų vadovas dr. Joe Milnesas. – „Mes įrodėme, kad galime sukurti mažą žvaigždutę savo įrenginio viduje, pajėgėme ją išlaikyti penkias sekundes ir pasiekėme aukštą energijos našumą, o tai tikrai perkelia mus į naują sritį ir etapą.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)