Remiantis turimais duomenimis, žmonijos istorijoje tik į vieną asmenį buvo pataikęs meteoritas, skelbia smithsonianmag.com. 1954 m. lapkričio 30 d. Ann Hodges, kuriai tada buvo 34-eri, Alabamos valstijoje, Sylacauga mieste, snaudė ant sofos užsiklojusi antklode.

Staiga pro lubas įlėkė penkių kilogramų svorio meteoritas, atsimušė nuo radijo imtuvo ir trenkėsi jai į šlaunį. Svečias iš kosmoso paliko didelę mėlynę ir pavertė moterį savotiška garsenybe. Deja, A. Hodges taip pat buvo įvelta į ilgus teisinius ginčus su nuomojamojo namo savininke, kuri manė, jog meteoritas teisėtai priklauso jai.

A. Hodges mėlynė, kurios nuotrauką paskelbė „Time“, atrodė skausmingai, bet tikrosios bėdos prasidėjo vėliau, rašo Philas Plaitas. Dėl teisinio ginčo su nuomotoja ir žiniasklaidos dėmesio A. Hodges fizinė ir psichinė sveikata ėmė prastėti. Moteris išsiskyrė su vyru ir galiausiai mirė nuo inkstų nepakankamumo slaugos namuose, būdama 52-ejų metų amžiaus.

Visgi meteoritas atnešė naudos moters kaimynui. Vietos ūkininkas Julius Kempis McKinney rado vadinamojo Hodges meteorito gabalą, kuris buvo perpus mažesnis už pataikiusį į A. Hodges (jos vardu ir buvo pavadintas). J. K. McKinney apie radinį pranešė savo paštininkui. Šis jam padėjo susisiekti su teisininku, sutvarkiusiu meteorito pardavimo reikalus. Ūkininkui pavyko užsidirbti pakankamai pinigų, kad nusipirktų automobilį ir namą.

Kitas kaimynas Billas Fieldas dienraščiui „Decatur Daily“ pasakojo, kad meteoritas nukrito, kai jis buvo penkerių metų amžiaus. „Stovėjau kieme už namo su savo mama, ji džiaustė skalbinius ant virvės, – prisiminė vyras. – Staiga danguje pamačiau kažkokį objektą, kuris paliko baltą pėdsaką. Parodžiau jį mamai, ir pasigirdo garsus trenksmas, pasimatė juodi dūmai.“

Praėjus 62-ejiems metams, A. Hodges incidentas yra vienintelis išsamiai aprašytas atvejis, kai meteoritas pataikė į žmogų. Kitais kartais nukentėjo tik turtas. Pavyzdžiui, 1992 metais Niujorko valstijoje, Peekskill miestelyje, meteoritas nukrito ant stovinčio automobilio. Sąskaita už remontą tikriausiai buvo nemaža, bet transporto priemonės savininkė nenukentėjo. 2003-iaisiais 18 kilogramų svorio meteoritas pramušė kito namo stogą, šį kartą Naujajame Orleane.

Laimei, niekas nebuvo sužeistas. 2007 metais Peru nukritęs meteoritas pataikė į požeminį vandens šaltinį, išsiskyrė arseno garų, nuo kurių sunegalavo dalis vietos gyventojų. 2013 metais meteoritas sprogo danguje Vidurio Rusijoje. Smūginė banga sužeidė 1 200 žmonių ir pridarė nuostolių už 33 mln. JAV dolerių.

Kaip rodo unikalus A. Hodges atvejis, tikimybė, kad uoliena iš kosmoso pataikys į žmogų, yra labai nedidelė. Vienas mokslininkas paskaičiavo, kad ji yra viena iš 1,6 mln. Palyginimui: tikimybė būti nutrenktam žaibo yra viena iš 135 tūkst. Tikimybė mirti bet kurioje pasaulio vietoje nuo meteorito sukeltų katastrofinių padarinių (pavyzdžiui, tokių, dėl kurių išnyko dinozaurai) – viena iš 75 tūkst. Tikimybė laimėti loterijoje „PowerBall“? Viena iš 195 249 054. Galbūt derėtų nebepirkti loterijos bilietų, o verčiau pradėti saugotis meteoritų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)