Tarptautinės mokslininkų komandos vykdyto tyrimo ataskaitoje nurodoma, kad slėnyje netoli Luksoro plytinčio Tėbų nekropolio griuvėsiuose (vakariniame Nilo krante) buvo aptiktos devynios į audeklą įvyniotos krokodilų kaukolės.

Mumifikuotų krokodilų senovės Egipto kapavietėse pavyko aptikti anaiptol ne kartą, o mumifikuotų šunų, kačių, babuinų, liūtų, arklių, ožkų, gyvačių ir paukščių per kasinėjimus randama milijonais. Vis dėlto nemumifikuotų krokodilų galvos, mokslininkų įsitikinimu, yra pirmasis tokio tipo radinys žmonių laidojimo komplekse.

Egipto nekropolyje aptiktos krokodilų kaukolės. M. Jawornicki/PCMA UW nuotr.

„Atliekant išsamią griuvėsių nuolaužų analizę pavyko gauti įrodymų, kad krokodilų galvos pirmiausia buvo guldomos į laidojimo kameras. Vadinasi, ten atsidurti jos galėjo per laidojimo ceremonijas, vykusias prieš keturis tūkstančius metų, t. y. Vidurinės Karalystės laikotarpiu“, – išplatintame pranešime teigia Patrykas Chudzikas iš Lenkijoje veikiančio Viduržemio jūros regiono archeologijos centro.

„Turint omenyje, kad krokodilų mumijų visame Egipte yra rastas ne vienas tūkstantis, nemumifikuoti gyvūnai, be to, tiktai jų galvos ir oda, laikytini išskirtiniu, ypatingu radiniu. Būtina paminėti ir tai, kad šventais laikyti ropliai buvo palaidoti specialiai paruoštose katakombose“, – pridūrė P. Chudzikas.

Egipto nekropolyje aptiktos krokodilų kaukolės. M. Jawornicki/PCMA UW nuotr.

Nuodugnus tyrimas atskleidė, kad gyvūnai, kurių liekanos buvo rastos nekropolio griuvėsiuose, – tai jauni Nilo krokodilai (Crocodylus niloticus), kurių kūnas gali siekti iki 5 metrų, matuojant nuo snukio iki uodegos. Šios rūšies atstovai yra didžiausi ir plėšriausi iš Afrikos žemyne paplitusių krokodilų. Jie aptinkami Užsachario Afrikoje.

1922 metais pradėtą kasinėti nekropolį sudaro du laidojimo kompleksai. Vienas priklauso kancleriui Khety, aukšto rango pareigūnui, tarnavusiam prie valdovo Mentuhotepo II (2055–2022 pr. Kr.), o kitas – vienam iš faraono rūmų vizirių.

Egipto nekropolyje aptiktos krokodilų kaukolės. M. Jawornicki/PCMA UW nuotr.

Ir kancleris, ir viziris – neabejotinai aukšto statuso personos, ir šitai rodo, kad juos laidojant sudėtos krokodilų galvos to meto Egipte buvo laikytos vertinga nuosavybe. Visgi istorikai abejoja, kad krokodilai galėtu kaip nors sietis su Sobeko kultu. (Sobekas – tai senovės egiptiečių vandens, Nilo potvynių dievas, kurio šventasis gyvūnas – krokodilas, taigi, Sebekas buvo vaizduojamas kaip žmogus su krokodilo galva).

Kodėl krokodilų galvos buvo palaidotos su tais žmonėmis, galima tik spėlioti, tačiau, kad ir kokia būtų atliekamų apeigų priežastis, akivaizdu, kad senovės egiptiečiai skyrė nemenką dėmesį šiems grėsmę keliantiems ropliams.

Egipto nekropolyje aptiktos krokodilų kaukolės. M. Jawornicki/PCMA UW nuotr.

Tyrimui skirta publikacija 2022 metų balandį buvo išspausdinta žurnale „Journal of African Archaeology“.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją