Teleskopas „Kepler“, nuo 2009 metų ieškojęs egzoplanetų, radikaliai pakeitė mūsų supratimą apie planetų dažnumą ir planetinių sistemų įvairovę. Didžioji dalis šiuo metu žinomų egzoplanetų aptiktos būtent šio teleskopo dėka. Jo misija buvo planuota vos trejiems metams, bet vėliau pratęsta.

2013 metų viduryje sugedo antrasis iš keturių reakcijos ratukų, leidžiančių teleskopui išlaikyti nekintančią orientaciją, taigi pagrindinę misiją teko nutraukti, bet po metų „Kepler“ atgimė kaip K2 – modifikuota misija, stebinti vis kitus dangaus lopinėlius 90 dienų intervalais.

Dabar misija nutraukta, nes baigėsi kuras, reikalingas valdyti teleskopui. Tai nebuvo netikėta – jau prieš porą mėnesių nutraukti stebėjimai, nes kuro likučių užteko tik teleskopui pakreipti į Žemę, kad būtų galima atsiųsti paskutinius surinktus duomenis. „Kepler“ duomenys dar toli gražu nebaigti analizuoti – juose rasime ne vieną dešimtį, o gal ir šimtą ar tūkstantį, naujų planetų. Visi šie duomenys bus prieinami viešai.

„Dawn“ misija, išskridusi 2007 metais, dvejus metus sukosi aplink asteroidą Vestą, o vėliau, nuo 2015-ųjų – aplink nykštukinę planetą Cererą. Ši misija planuota tik metams, bet pratęsta iki baigsis erdvėlaivio kuras. Būtent tai ir įvyko praeitą savaitę, todėl misiją teko užbaigti.

„Dawn“ aptiko diferenciacijos (uolienų išsiskirstymo) įrodymų Vestoje, daugybę ledo ir organinių junginių Cereroje, ir gerokai praplėtė mūsų supratimą apie Asteroidų žiedą formavusius procesus. Jis liks skrieti stabilia orbita aplink Cerera bent keletą dešimtmečių, o gal ir ilgiau, priklausomai nuo Cereros sąveikų su kitais Saulės sistemos kūnais.

Panašiai kaip ir „Kepler“, taip ir „Dawn“ duomenys dar ne vienerius metus suteiks pagrindo naujiems atradimams.