Teksase esančiame Dinozaurų slėnio valstybiniame parke dėl didelės sausros išdžiuvus upei buvo aptikti maždaug prieš 113 mln. metų gyvenusių dinozaurų suakmenėję pėdsakai, praneša CNN remdamiesi parko pranešimu spaudai.

„Dauguma pėdsakų, kurie neseniai buvo aptikti ir aptikti įvairiose parko upės dalyse, priklauso akrokantozaurui (lot. Acrocanthosaurus). Tai buvo dinozauras, kuris suaugęs buvo apie 4-5 metrų aukščio ir svėrė apie septynias tonas“, – CNN pranešė Teksaso dinozaurų slėnio valstybinio parko atstovė Stephanie Salinas Garcia.

Acrocanthosaurus. Xing Lida iliustr.

Kita rūšis, palikusi pėdsakus parke Teksaso valstijoje, buvo Sauroposeidonas (lot. – Sauroposeidon). Suaugę individai buvo apie 18 metrų aukščio ir svėrė apie 45 tonas.

Sauroposeidon. Levi bernardo iliustr.

Įprastai upės dugne esantys suakmenėję dinozaurų pėdsakai lieka po vandeniu ir būna užpildyti nuosėdomis, todėl jie būna mažiau matomi.

Mokslininkai tikisi, kad dinozaurų palikti pėdų įspaudai netrukus bus užlieti upės vandeniu ir sąnašomis, kurios padeda apsaudoti pėdsakus nuo natūralaus atmosferos poveikio ir erozijos.

„Nors šie nauji dinozaurų pėdsakai buvo matomi neilgai, jie sukėlė didžiulę nuostabą – parke vis dar galima rasti naujų dinozaurų pėdsakų“, – sakė Stephanie Salinas Garcia.

Dinozaurų slėnio valstybinis parkas tikisi išsaugoti šiuos 113 milijonų metų senumo pėdsakus ne tik dabartinei, bet ir ateities kartoms.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją