Kaip rašo livescience.com, tikroji vyšnaitė ant torto yra tai, kad laivo nuolaužos surastos netgi ne pačiame Bermudų trikampyje, plote tarp Bermudų salyno, Floridos pusiasalio ir Puerto Riko.

„Su Bermudų trikampiu dažnai taip nutinka – jei į jį pažiūrėtumėte žemėlapyje, tai dauguma su šiuo regionu siejamų istorijų nutiko netgi ne trikampio plote. Tai yra visiška nesąmonė“, – sakė laivo nuolaužas suradęs naras, jūrų biologas Michaelas Barnette'as.

„SS Cotopaxi“ dingimo metu mitas apie Bermudų trikampio pavojingumą dar net neegzistavo. Ši sąmokslo teorija atsirado septintame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, po to, kai buvo publikuotas straipsnis žurnale, o 1974 metais buvo išleista bestseleriu tapusi knyga „The Bermuda Triangle“ (Bermudų trikampisDelfi). Knygoje, be visų kitų pramanų, buvo teigiama, kad trikampis susikūrė tada, kai buvo sunaikintas „dingęs“ Atlantidos miestas.

Bermudų trikampis

Nuo tada Bermudų trikampis tapo visiems žinomu mitu, panašiai, kaip Sniego žmogus ar Lochneso pabaisa. O štai 1977 metais režisieriaus Stevenas Spielbergo filmas „Close Encounters of a Third Kind“ „SS Cotopaxi“ dingimą susiejo su Bermudų trikampio keistenybėmis ir nežemiškos gyvybės formų įtaka.

Barnette'o detektyvinis darbas šiai idėjai padėjo tašką. Maždaug prieš 20 metų persikėlęs į Floridos valstiją, jis nardydamas ėmė ieškoti įvairių paskendusių laivų liekanų. Labiausiai jo dėmesį patraukė vietos gyventojų „lokio nuolaužomis“ vadinamas paskendęs laivas. Jis buvo už 65 kilometrų į rytus nuo Šv. Augustino miestelio Floridos šiaurinėje dalyje.

Skirtingai nei dauguma kitų toje vietovėje nuskendusių laivų liekanų, „lokio nuolaužos“ buvo didelės. Jomis susidomėjęs M. Barnette'as išmatavo nuskendusio laivo ilgį, peržiūrėjo istorinius straipsnius senuose laikraščiuose, draudimo bendrovių įrašus, o surinktą informaciją lygino su prie laivo aptiktais radiniais.

Jo tyrimas parodė, kad tai – „SS Cotopaxi“. „Tai buvo vienintelis variantas“, – sakė jis.

2015 metais pradėjo sklisti gandai, kad Kubos pasienio apsaugos tarnybos aptiktas laivas-vaiduoklis yra „SS Cotopaxi“. M. Barnette'as nusprendė paviešinti informaciją, kad tai yra netiesa, todėl internetu išplatino vaizdo įrašą, kuriame paaiškino, jog tikrosios „SS Cotopaxi“ liekanos yra Atlanto vandenyno dugne. Netrukus po vaizdo įrašo pasirodymo su juo susisiekė „Science Channel“ ir pasiūlė sukurti filmą apie jo radinį.

Tas filmas – pirmoji „Discovery“ kanale rodomo serialo, pavadinto „Shipwreck Secrets“ dalis buvo išleista vasario 9 dieną.

„SS Cotopaxi“ išplaukė iš Čarlstono uosto, Pietų Karolinoje 1925 metų lapkričio 29 dieną. Jis gabeno anglį. Tačiau laisvas toli nenuplaukė – užklupusi audra sunaikino laivą, o 32 asmenų įgula dingo amžiams.

Bermudų trikampis

M. Barnette'o ir britų istoriko Guy'aus Walterso tyrimas parodė, kodėl. Po to, kai „SS Cotopaxi“ dingo, įgulos narių šeimos laivo savininkus padavė į teismą. Giminaičiai surado laivo stalių, kuris paliudijo, kad triumo, kur buvo sukrauta anglis, dangčiai nebuvo sandarūs. Jeigu vanduo galėjo teliūškuoti ant denio, jis galėjo užpilti ir krovinių skyrių, o apsunkęs laivas galėjo paskęsti.

„Iš liudijimų žinome, kad triumo dangčiai buvo labai prastos būklės. Vyko dangčių taisymo darbai, tačiau buvo gautas nurodymas plaukti į Kubą tų darbų dar nepabaigus“, – sakė M. Barnette'as.

Taip pat pavyko išsiaiškinti, kad „SS Cotopaxi“ radijo ryšiu 1925 m. gruodžio 1 dieną pasiuntė nelaimės signalą. Signalas buvo priimtas Džeksonvilio mieste Floridoje, kuris yra nelabai toli nuo vietos, kur ilsisi laivo nuolaužos.

Kitas naras „lokio nuolaužose“ aptiko žalvario sklendes, ant kurių matėsi raidės SV – M. Barnette'as padarė išvadą, kad tikriausiai tai buvo įmonės „Scott Valve Manufacturing Co.“ inicialai. Jos pagrindinė būstinė Mičigano valstijoje yra nelabai toli nuo „SS Cotopaxi“ pastatymo vietos.

„Atrodė logiška, kad vietinis laivų statytojas turėjo naudotis vietinio detalių tiekėjo paslaugomis ir panašiai. Tai yra dar vienas įrodymas, patvirtinantis, jog „lokio nuolaužos“ iš tiesų yra „SS Cotopaxi“, – sakė naras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)