Melas

Šįkart „antivakseris“ savo feisbuko paskyroje pasidalintame vaizdo įraše tikina, kad kartais vaikams vietoje skiepų yra suleidžiamas distiliuotas vanduo. A. Lobovas aiškina, kad todėl kai kurie vaikai yra sveiki (esą jie gavo distiliuotą vandenį, o ne neva žalingus skiepus).

Vietoje skiepų daliai populiacijos yra suleidžiamas distiliuotas vanduo.
Vaizdo įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

„Po skiepų priedanga eina distiliuotas vanduo. Paprastas vanduo, tam, kad nesukelti panikos. Bet koks svetimas ingredientas į kūną, jis automatiškai iššauks reakciją. Kada vaiką nešą skiepyti ir sako: va, mano vaikas visiškai geras, viskas gerai, o va kaimynės vaikas iššaukė meningokoką, numirė ar ten invalidu tapo, dar kas nors, o mano va sveikas, stiprus.

Nestiprus. Tavo vaikui pasisekė, tavo vaikas gavo distiliuotą vandenį“, – teigia vyras, kalba neredaguota. Vyro vaizdo įrašu pasidalino daugiau nei 2 tūkstančiai lietuvių.

Melagingą informaciją platinantis vaizdo įrašas

Toks teiginys yra melagingas – nėra jokių duomenų, kurie įrodytų, kad dalis populiacijos vietoje skiepų gauna distiliuotą vandenį.

Taip pat tokiu išsakytu teiginiu vyras bando įrodyti, kad skiepai – kenkia. Esą, jei vaikas gavo distiliuotą vandenį, jis yra sveikas, o jei jau buvo paskiepytas – sirgs. Tai yra melas, mat ne kartą paneigta, kad skiepai nėra įrankis, kuriuo bandoma žaloti žmones, o būdas, kaip apsisaugoti nuo grėsmę keliančių ligų.

„Specifinė, efektyviausia infekcinių ligų profilaktikos priemonė – skiepai. Skiepijimų efektyvumas, saugumas, įtaka užkrečiamosioms ligoms yra senai įrodyta, nuolat atliekami tyrimai ir publikuojami rezultatai“, – rašoma Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro puslapyje.

ULAC nurodo ir kaip yra užtikrinamas vakcinų saugumas, kai jos jau yra užregistruotos. „Remiantis Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos reikalavimais, Europoje, o kartu ir Lietuvoje funkcionuoja farmakologinio budrumo sistema. Farmakologinis budrumas – tai veikla, skirta nepageidaujamoms reakcijoms į vaistą nustatyti, įvertinti ir stebėti bei perspėti apie galimą nepageidaujamą vaisto poveikį.

Lietuvoje apie pastebėtas nepageidaujamas reakcijas į vaistą sveikatos priežiūros specialistai bei registracijos teisės turėtojai privalo pranešti Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai (VVKT). Pranešimai analizuojami, nustatomi nauji farmakologinio budrumo signalai. Pasikeitimas tokia informacija ir apibendrintas nepageidaujamų reakcijų vertinimas yra būtinas užtikrinant pacientų gydymą saugiais vaistais“, – nurodo ULAC.

Gali būti, kad melagingų teiginių apie distiliuotą vandenį vietoj skiepų atsiradimą paskatino istorija iš Vietnamo. 2014 metais buvo pranešta, kad 60 vaikų darželio auklėtinių per klaidą vietoj vakcinos nuo tymų ir raudoniukės buvo suleistas distiliuotas vanduo. Ši klaida esą įvyko todėl, nes seselė pamiršo į distiliuotą vandenį supilti specialius miltelius, kuriuose ir buvo skiepai. Vaikai nenukentėjo. Teigiama, kad tai toks vienintelis atvejis Vietname.

Antivakcininiai judėjimai, anot Jungtinių Tautų, šiandien yra viena iš didžiausių grėsmių žmonėms. Tokiai minčiai yra pritaręs ir Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

2018 metais leidinyje „American Journal of Public Health“ išspausdintame tyrime „Ginkluotoji sveikatos komunikacija: „Twitter“ botai ir Rusijos troliai stiprina vakcinų debatus“ aiškinama, kad, palyginti su įprastais vartotojais, Rusijos troliai, išmanieji botai ir „turinio teršėjai“ „Twitter‘yje“ dažniau skelbė su vakcinacija susijusią informaciją laikotarpiu nuo 2014 iki 2017 metų.

„Turinio teršėjai“ buvo labiau linkę dalintis vakcinų naudą neigiančiu turiniu, o Rusijos troliai palaikė abi puses. Apsimesdami tikrais vartotojais, jie skelbė kraštutinai vieną ar kitą nuomonę remiančias žinutes, taip keldami sumaištį ir nuomonių priešpriešą visame socialiniame tinkle. Trolių žinutės dažniausia buvo žymimos „#VaccinateUS“ grotažyme. Tyrėjai rado šių trolių ir botų sąsajų su Rusijos interneto tyrimų agentūra, kėlusia sumaištį 2016 metų JAV Prezidento rinkimų metų.

Vienas iš tyrimo autorių, Džordžo Vašingtono Universiteto profesorius Deividas Broniatovskis, „RFE/RL“ teigė neaptikės jokių Rusijos bandymo silpninti Vakarų demokratijas įtikinant šalių gyventojus nesiskiepyti, ženklų. Tai buvo tik dirbtiniu būdu pakurstytos diskusijos, išryškinančios nuomonių poliarizaciją.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)