Kaip rašo sciencealert.com, tyrimo, kuriam vadovavo Kembridžo universiteto mokslininkė Anglia Ruskin, metu išaiškėjo, kad nuorūka gali sulėtinti augalų daiginimąsi. Tai dar labiau blogina jau ir taip nemėgstamų nuorūkų reputaciją.

Žolės daiginimosi sėkmės tikimybę nuorūkos sumažina 10 proc., dobilų – 27 proc. Ūglių ilgis dėl nuorūkų sumažėja 13 ir 28 proc. atitinkamai. Tyrimą publikavo žurnalas „Ecotoxicology and Environmental Safety“.

Nors kurį tais laiką visų dėmesį sukausčiusi buvo plastikinių šiaudelių žala, tačiau norintiems sumažinti žalą gamtai reiktų atidžiau pasižiūrėti į dažniausiai sutinkamas šiukšles – cigarečių nuorūkas.

Dauguma rūkalių nori mesti rūkyti, bet bijo tai pripažinti

Bbc.com praneša, kad pasaulyje kasmet ant žemės numetama apie 4,5 trln. nuorūkų. Nors tokio šiukšlinimo tipo mastus nustatyti sudėtinga, išvados buvo padarytos įvertinus tai, kad per metus pagaminami 5,6 trilijonai cigarečių, o žmonės nuorūkas dažniausia meta neatsakingai.

Cigarečių filtrai yra gaminami naudojant celiuliozės acetatą – celiuliozės pagrindo plastiką, kuris aplinkoje skaidose ne trumpiau nei dešimtį metų. Būtent filtras ir sudaro didžiąją dalį nuorūkos.

Mokslininkai mėginius tyrimui rinko Kembridžo apylinkėse – kai kuriose vietose jie rasdavo net po 128 išmestas nuorūkas kvadratiniame metre.

Tyrimas parodė, kad nesurūkytos cigaretės yra tokios pačios žalingos augalams, kaip ir numestos nuorūkos.

Ne tik dėl cigarečių dūmų žalos, kurie yra pats didžiausias onkologinių ligų rizikos veiksnys , bet ir dėl žalos aplinkai, kai kurie aplinkosaugos aktyvistai ragina apskritai uždrausti cigarečių filtrus.

„Kadangi cigarečių filtrai nesuteikia jokių privalumų sveikatai ir yra naudojami kaip „rinkodaros įrankis“, filtrai apskritai turėtų būti uždrausti tam, kad sumažintume žalą aplinkai“, – dar 2018 metais sakė San Diego universiteto visuomenės sveikatos profesorius Thomas Novotny.

Tačiau bandymai įgyvendinti tokį draudimą įstatymiškai – bent jau Kalifornijos valstijoje – nebuvo sėkmingi, todėl kol kas vienintelė augalų apsauga nuo nuorūkų yra didesnės baudos už šiukšlinimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)