Artėdamas prie Saulės, sausio 7 dieną asteroidas praskriejo pro Žemę dvigubai mažesniu atstumu nei iki Mėnulio: 839000 km - gana arti, kalbant kosminiais dydžiais. Manoma, kad jo skersmuo yra apie 300 metrų - pakankamai visai valstybei nušluoti nuo Žemės paviršiaus.

2001 YB5 buvo atrastas gruodžio pradžioje NEAT (Near Earth Asteroid Tracking - arti Žemės skriejančių asteroidų stebėjimo) teleskopu, esančiu Mount Palomar, Kalifornijos valstijoje.

Astronomai jį priskyrė “Apollo” dangaus kūnų grupei, nes asteroido orbita yra gerokai ištęsta. Ji kerta Marso, Žemės, Veneros ir Merkurijaus planetų orbitas. Asteroidas apskrieja aplink Saulę per 1321 dieną.

Astronomai taip pat jį praminė “potencialiai atsitiktiniu” - tai reiškia, kad yra labai nedidelė tikimybė, jog kada nors ateityje šis asteroidas gali susidurti su Žeme.

300 metrų skersmens objektas globalinės katastrofos nesukeltų: tam reikia mažiausiai 1 km skersmens “bombos”. Tačiau 300 metrų gabaritų visai pakaktų didelio Žemės ploto nuniokojimui.

Jei asteroidas susidurtų su Žeme, jis galėtų sunaikinti ištisą valstybę. Mokslininkai spėja, kad 150 km spinduliu viskas būtų nušluota, o tolesniu 800 km spinduliu - stipriai suniokota. Jei susidūrimo taškas būtų, tarkim, Londonas, tai nukentėtų ne tik Didžioji Britanija, bet ir Prancūzija bei kitos Europos šalys.

Jei asteroidas pataikytų į vandenyną, smūgio banga pasklistų dar plačiau - kiltų milžiniškas cunamis, kuris nušluotų visus pakrantės miestus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)