Šis statinys, esantis Šiaurės Jutlandijoje – regione, kuriam priklauso šiauriausias Danijos smaigalys, yra „didžiausias per pastarąjį dešimtmetį aptiktas tokio pobūdžio vikingų amžiaus radinys“. Jo ilgis siekia 40 metrų. Kol kas atkasta tik pusė statinio, ir archeologai mano, kad jis buvo pastatytas maždaug tarp 950 ir 1050 metų po Kristaus, teigiama pranešime.

„Tai, kad aptikome tokio dydžio pastatą, mums buvo šokas, – elektroniniu paštu „Live Science“ rašė Šiaurės Jutlandijos muziejų archeologas Thomasas Rune Knudsenas, vadovavęs lapkričio mėnesio kasinėjimams. – Stogą laikę stulpai yra tiesiog milžiniški“.

Menės dizainas yra panašus į kitų šios vietovės statinių, kurie greičiausiai buvo pastatyti valdant Mėlyndančiui (jo vardu pavadinta šiandieninė „Bluetooth“ technologija). Šis karalius, dar žinomas kaip Haraldas Blatandas, Danijoje įvedė krikščionybę ir padėjo suvienyti Daniją bei Norvegiją. Su jo valdymu susiję keli statiniai, įskaitant dvi žiedines tvirtoves – Fyrkato, iškilusią palei Onsildo upės krantus, ir Agersborgo, stūksojusią Agersundo kaime. Šiandien iš šių dviejų žiedinių tvirtovių likę tik velėnomis apaugę pylimai.

T. R. Knudsenas teigė, kad apie šį regioną minimu laikotarpiu žinoma nedaug.

Nors archeologai nėra visiškai tikri, kokia buvo šios menės paskirtis, jie tikrai žino, kad „ji nebuvo susijusi su kasdieniu gyvenimu. Tai turėjo būti vieta, kur susitikdavo socialinis elitas, vykdavo derybos, susitikimai su gildijomis... [ir kur] buvo priimami svarbūs sprendimai, formavę šį regioną“, teigė T. R. Knudsenas.

Runų akmuo. Nordjyske Museer nuotr.

Didžioji menės dalis vis dar nėra atkasta. „Labai tikėtina, kad šioje vietovėje egzistavo ir daugiau pastatų, – sakė archeologas. – Kol kas atidengėme tik pusę [šios] salės, tačiau būtų keista, jei netoliese daugiau nieko nebuvo“.

Žemė, kurioje stovėjo vikingų menė, gali būti susijusi su Runulvu den Radsnildu – didiku, kurio šeima šioje vietoje valdė ūkį. Tokias sąsajas padėjo nustatyti netoliese rastas 1,5 m aukščio runų akmuo, datuojamas maždaug 970 – 1020 m. po Kr. Jame buvo iškalti tokie žodžiai: „Hovė, Thorkildas, Thorbjornas pastatė savo tėvo Runulvo den Radsnildo akmenį“.

„Tiek runų akmuo, tiek menė yra elementai, priklausantys politiniam bei socialiniam elitui“, – sakė T. R. Knudsenas.

Runų akmuo dabar eksponuojamas netoliese esančioje Hunės romaninėje bažnyčioje.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją