Tai, anot mokslininkų, meteoro, dar vadinamo bolidu, sprogimas. Įvykis vaizdo kameromis užfiksuotas gegužės 20 dieną 21 val. 22 min. vietos laiku, praneša „LiveScience“.

Vaizdo įrašu pasidalijo Kernso oro uosto administracija „Facebook“ paskyroje. Filmuotoje medžiagoje matyti, jog iš pradžių nakties dangų nušviečia žalios spalvos sprogimas, o netrukus ir antrinis baltas blyksnis.

Meteoro sprogimas danguje virš oro uosto. Cairns Airport nuotr.

Liudininkų teigimu, meteoro sprogimas buvo matomas net ir už 600 km į vakarus nuo Kernso oro uosto esančiame Normantono mieste. Sprogimo garsas girdėjosi ir Kroidone, mieste, esančiame maždaug už 100 km į rytus nuo Normantono.

Kaip leidiniui „The Guardian“ sakė Australijos nacionalinio universiteto Kanberoje astrofizikas Bradas Tuckeris, sprogusi kosminė uoliena buvo iki 1 metro skersmens ir, tikėtina, skriejo apie 150 000 km/h greičiu.

Meteoro sprogimas danguje virš oro uosto. Cairns Airport nuotr.

Remiantis Amerikos meteorų draugijos duomenimis, bolidai – tai meteorai, kurie sprogsta susidūrę su Žemės atmosfera dėl milžiniškos trinties. Sprogimas įprastai lydimas ryškaus blyksio ir garso bangos.

Anot B. Tuckerio, dauguma bolidų sprogimo metu skleidžia baltą arba geltoną šviesą. Tuo tarpu danguje virš Kernso oro uosto sprogęs bolidas žalia spalva nušvito dėl to, kad jame buvo didelė geležies ir nikelio koncentracija.

Bolidai Žemės atmosferoje pasitaiko gana dažnai. NASA Žemės observatorijos duomenimis, nuo 2017 metų liepos mėnesio iki 2022 metų sausio mėnesio astronomai užregistravo apie 3 000 bolidų. Žmonės pamato tik labai nedidelę šių sprogimų dalį, mat dauguma meteorų į atmosferą įskrieja toli nuo apgyvendintų vietovių arba virš vandenynų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją