Todėl Prezidentė Dalia Grybauskaitė Ženevoje su šios organizacijos generaline direktore Fabiola Džanoti aptarė tolesnius žingsnius narystei šioje prestižinėje mokslo institucijoje užtikrinti.

Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacija – didžiausia mokslo institucija, kurioje dirba gabiausi planetos mokslininkai, atliekami unikalūs moksliniai eksperimentai, galintys pakeisti žmonijos ateitį. Šiame mokslinių tyrimų centre veikia didžiausias pasaulyje dalelių greitintuvas, atrasta visatos veikimą paaiškinanti dalelė Higgso bozonas ir ieškoma atsakymų į sudėtingiausius fizikos klausimus.

„Narystė garsiausioje mokslo institucijoje – labai reikšminga Lietuvai. Mūsų šalis žengia į pažangiausių pasaulio šalių tarpą. Lietuvių mokslininkams, verslininkams ir mūsų jaunimui tai atvers neribotas galimybes pasinaudoti pasauline patirtimi ir prisidėti prie garsiausių išradimų, užtikrins sparčią inovacijų ir ateities technologijų raidą Lietuvoje, skatins valstybės ekonominę pažangą ir žmonių gerovę“, – sakė Prezidentė.

Tik nedaugelis valstybių tampa šios mokslo institucijos narėmis. Šiuo metu CERN turi 21 narę ir 2 asocijuotas nares. Narystė CERN yra tiesiogiai susijusi su naryste Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO), kuri ypatingą dėmesį skiria inovacijoms.

Lietuva su CERN bendradarbiauja nuo 1993 metų. Kasmet čia stažuojasi apie 20 mūsų šalies mokslininkų. Vykdomi bendri projektai su Vilniaus, Vilniaus Gedimino technikos, Kauno technologijos universitetais, lazerių gamintojais „Ekspla“ ir „Standa“. Itin perspektyvios bendradarbiavimo sritys yra medicina, energetika, medžiagų inžinerija, informacinės technologijos.

Lietuva yra mokslinių tyrimų lyderė Baltijos valstybėse. Mūsų šalyje veikia 5 modernūs mokslo ir verslo slėniai, kuriuose vykdomi pažangiausi tyrimai sveikatos, energetikos, technologijų, jūrų ir žemės ūkio srityse. Lietuvos jaunimas vis aktyviau domisi ir studijuoja technologinius mokslus. Vien per praėjusius metus studijuojančių technologijas skaičius išaugo 10 procentų. 2017 metais pagrindiniuose Lietuvos regionuose bus atidaryti 10 STEAM centrų, kurių tikslas – populiarinti gamtos, technologijų, inžinerijos ir matematikos mokslus tarp mūsų šalies jaunimo.

Vizito CERN metu Prezidentė susitiko su čia dirbančiais Lietuvos mokslininkais. Šalies vadovė taip pat virtualiai bendraus su Vilniaus licėjaus, „Saulės“ ir Pasvalio gimnazijų, kitų šalies mokyklų mokiniais, dalyvaujančiais specialiame „S'cool Lab“ projekte. Tai pažintinis projektas mokykloms, kuris pasitelkiant išmaniąsias technologijas padeda virtualiai aplankyti CERN laboratorijas.

Šių metų kovą Vilniuje rengiama paroda, kurioje Lietuvos žmonėms bus suteikta unikali galimybė apžiūrėti CERN esančio dalelių greitintuvo dirbtinį tunelį. Jos metu Vilniuje taip pat bus atidaryti moderniausi Baltijos šalyse Fizinių ir technologinių mokslų bei Gamtos mokslų tyrimų centrai.

Europos branduolinių tyrimų organizacijoje stažuojasi pusė pasaulio fizikų. Čia nuolatos dirba 2300 ir stažuojasi apie 12 tūkstančių mokslininkų iš 113 valstybių. CERN įvykdytais moksliniais atradimais viso pasaulio žmonės gali naudotis nemokamai – taip ši organizacija prisideda prie mokslo pažangos skatinimo.