Mesti rūkyti - tai lyg rasti savyje stiprybės nužudyti geriausią savo draugą.

Glaudus emocinis ryšys tarp rūkančiojo ir cigarečių yra pagrindinė priežastis, dėl kurios žlunga daugelis mėginimų atsisakyti žalingo įpročio. Tik tai supratus, galima efektyviai padėti rūkaliams įveikti savo silpnybę.

Išvada dėl prisirišimo prie cigarečių buvo pasiekta išanalizavus ligi šiol neskelbtus mokslinių tyrimų duomenis bei apklausus rūkančiuosius.

JAV mokslininkai nustatė, kad sveiki rūkantys jaunuoliai sunegalavę praleidžia daugiau darbo dienų negu nerūkantys. Be to, rūkantys vyrai dažniau prašo nedarbingumo lapelio negu rūkančios moterys.

Tokius dėsningumus nustatę mokslininkai tyrimų rezultatus paskelbė žurnale "Tobacco Control". Jie ištyrė 88 tūkstančius vyrų ir moterų, tarnaujančių JAV kariuomenėje, kurių amžiaus vidurkis - 28,5 metų.

Rūkantiems vyrams pavojus būti paguldytiems į ligoninę yra trečdaliu didesnis negu nerūkantiems. Rūkančios moterys linkusios negaluoti 25 procentais dažniau negu nerūkančios.

Pasak medikų, panašūs tyrimai pastaruoju metu atliekami su vyresnio amžiaus žmonėmis. Medikai pritaikė metodinę naujovę - stebėjo tik vieną rizikos veiksnį - rūkymą, kurio kenksmingas poveikis pasireiškė dažnesniais nukreipimais į ligoninę ir didesniu nedarbingumo dienų skaičiumi.