Prieš keletą mėnesių internete, „Youtube“ svetainėje, pasirodė vaizdo įrašas, pavadintas „Pričiuptas: Pilotas pamiršo išjungti Chemtrail purkštuvus prieš nusileisdamas“. Tiesa, originali versija buvo pašalinta motyvuojant autorių teisių pažeidimais, tačiau netrukus buvo patalpinta ir kopija, todėl pagal nurodomą peržiūrų kiekį sunku vertinti tikrąjį jo populiarumą. Tačiau „Discovery News“ tą įrašą pavadino „virusiniu“ - kas yra gana keista prastos kokybės vaizdui.

Įrašo trukmė – 40 sekundžių, iš kurių pirmosios penkios yra sunkiai suprantamos, bet vėliau daugiau ar mažiau paaiškėja, jog matome naktį besileidžiantį lėktuvą, paskui kurio variklius driekiasi baltos juostos. Operatorius filmavo lėktuvą iki 25 sekundės, kuomet buvo sėkmingai pasiektas nusileidimo takas, o tuomet dėmesys vėl nukreiptas į kondensacijos juostas, kybančias ore, rašo psmag.com.

Daugumai žmonių tokios kondensacijos juostos atrodytų visai įprastas skrydžio drėgnomis, ūkanotomis sąlygomis šalutinis produktas. „Degantis kuras skyla į anglies dvideginį ir vandenį. Esant aukštai temperatūrai garai, išeidami iš variklio, greitai kondensuojasi šaltyje ir žemame slėgyje. Tokiu būdu susidaro pastebima juosta. Kuro sudega sąlyginai nemažai, todėl ir juosta aiškiai matosi“, - aiškino Vilniaus Gedimino technikos universiteto docentas, Aviacinės mechanikos katedros dėstytojas Domantas Bručas.

Tačiau filmuko autoriui šios 40 sekundžių – tai vyriausybių sąmokslo prieš pasaulio žmones įrodymas. Ir nesvarbu, kad fizikai tikintų, jog maišantis šaltam drėgnam ir karštam orui garų pavidalo drėgmė staigiai kondensuojasi, o karštas dujas, kuriose esama vandens, išmeta kiekvienas reaktyvinis lėktuvo variklis. Kaip pasaulinio sąmokslo įrodymas operatoriui pasitarnauja tai, jog susikondensavę garai ore tvyro taip ilgai.

Žodis „chemtreilas“ kildinamas iš chemijos ir „kontreilo“, o pastarasis – iš kondensacijos ir pėdsako (trail).

„Chemtreilų“ sąmokslo teorijos šaknys siekia maždaug 1996 metus. Būtent tais metais JAV Karinės oro pajėgos buvo pirmąkart apkaltintos iš karinių lėktuvų „apipurškinėjant“ amerikiečius paslaptingomis medžiagomis, o purškimo įrodymas – ilgai danguje kybantys kondensacijos pėdsakai.

Matyt, ne sutapimas yra tai, jog 1996 metais taip pat buvo viešai publikuota ataskaita „Oras kaip galios didinimo priemonė: Orų valdymas 2025 metais“. Ataskaitos autoriai buvo JAV Oro universiteto studentai. JAV Karinių oro pajėgų štabo viršininkas studentams buvo pateikęs užduotį: „ištyrinėti koncepcijas, galimybes ir technologijas, kurių JAV reikės norint ir ateityje dominuoti oro bei kosmoso srityje“.

Nors ataskaitos įvade buvo aiškiai nurodyta, jog autorių nuomonė neturi nieko bendro su oficialia vyriausybės politika, o ataskaitoje aprašyti orų modifikavimo scenarijai yra „pramanytų ateities situacijų ir scenarijų aprašymai“, atsirado žmonių, kurie studentų ataskaitą įvertino kaip įrodymą, jog vyriausybė aktyviai ieško būdų kontroliuoti Žemės klimatą.

JAV Karinių oro pajėgų nelaimei, sakoma, kad norint įžiebti sąmokslo teorijos liepsną trečia pagal gerumą priemonė yra pareikšti, kad kalbate tik hipotetiškai. Antras pagal gerumą būdas – nedviprasmiškai pareikšti, jog vienokia ar kitokia veikla nėra oficialios vyriausybinės politikos dalis. O pats geriausias būdas paskleisti sąmokslo teoriją – pareikšti, kad ištyrėte žmonėms susirūpinimą keliantį klausimą ir nustatėte, jog baimei pagrindo nėra – o tą orp pajėgų atstovai darė net dukart, 2002 ir 2005 metais.

Vėlesniais metais „chemtreilų“ sąmokslo teorija internete išgimdė net kelias dešimtis aktyvistų svetainių ir forumų, tokių kaip aircap.org ar chemtrails911.com. Visai neseniai alyvos į ugnį šliūkštelėjo ir filmas „Snowpiercer“, kuriame vyriausybė, norėdama apsisaugoti nuo globalinio atšilimo, atmosferoje pripurškė chemikalų, tačiau perlenkė lazdą ir sukėlė naują ledynmetį, kuris išnaikino visus žmones, išskyrus tuos, kurie gyveno nuolat važiuojančiame traukinyje.

„Chemtreilų“ teorijos šalininkų kaltinimai yra platūs ir gana migloti – pavyzdžiui, nelabai aišku, dėl ko JAV valdžia turėtų norėti nuodyti viso pasaulio žmones, o jei nuodijimas ir vyksta – kodėl nepasinaudota efektyvesniais išpurškimo metodais, o purškiama nežinia kokia kryptimi iš 10 kilometrų aukščio, tikintis pataikyti. Bet už tai visiems kaltinimams bendras vienas bruožas: nuo „chemtreilų“ mes susergame.

Vienas iš tariamai „chemtreilų“ sukeliamų simptomų yra labai keistais: daugelis žmonių įsitikinę, kad buvo užkrėsti „chemtreilais“ ir dėl to jiems atrodo, kad iš jų odos išropoja plonyčiai siūliniai pluošteliai.

Veikiausiai Morgellono liga yra pramanyta. Ar bent jau ji pasireiškia ne taip, kaip mano ja sergantieji. Šį ligos pavadinimą naudoja ir žmonės, kurie įsitikinę, kad ja serga, ir žmonės, kurie sako, jog jog tėra tikėjimas, kad šia liga sergama. Didžioji dalis mokslininkų ir medikų sutaria, jog tai yra iliuzinė parazitozė – psichozės tipas, kuomet pacientai mano, jog jie yra užsikrėtę parazitais ar kitais organizmais, kurie iš tiesų neegzistuoja.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras, spaudžiamas sąmokslo teorijos šalininkų (kuriuos mobilizavo motina, savo dvejų metų sūnui diagnozavusi Morgellono ligą), ėmėsi tariamos ligos tyrimo – jo rezultatai buvo publikuoti 2012 metais. Medikai pareiškė, jog nenustatė jokios „ligą pagrindžiančios medicininės būklės“ ar infekcijos sukėlėjo, todėl paciento simtomus vertina kaip iliuzinę parazitozę. Tiesa, kai kurie šia liga besiskundžiantys pacientai kartais skundžiasi ne visai be pagrindo – 50 proc. jų diagnozuojamas apsvaigimas nuo narkotikų.

Nepaisant visų paneigimų iš oficialių šaltinių, internete nestinga žmonių, kurie labai nuoširdžiai įtikinėja visus apie „chemtreilų“ sąmokslą ir poveikį sveikatai.

Ir vienas iš tokių žmonių yra sekspertė Milda Bartašiūnaitė, garsėjanti acto garinimu - esą, tokios procedūros tikslas yra „chemtreilų“ išsklaidymas. Ji taip šventai tiki „chemtreilų“ sąmokslu, jog netgi susuko apie tai filmukų, kuriuos patalpino „Youtube“. Pagrindinis tų filmukų herojus, kurio pasakojimu daugiausiai remiamasi, yra „ufologu“ pristatomas Robertas Mackevičius.

Šaltinis
Temos
It is forbidden to copy the text of this publication without a written permission from DELFI.
DELFI EN
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1012)