Jameso Webbo kosminis teleskopas (JWST) pagerino seniausios stebėtos galaktikos rekordą beveik 100 milijonų metų.

Vienų iš pirmųjų galaktikų, susiformavusių po DS prieš 13,8 milijardų metų, fiksavimas yra vienas iš pagrindinių JWST tikslų. Kol kas nežinoma, kada jos susidarė: ankstesnė seniausia galaktika, identifikuota Hubble kosminiu teleskopu, yra GN-z11 ir ji egzistavo, po DS praėjus 400 milijonų metų.

Rohan Naidu iš Harvard-Smithsonian astrofizikos centro su kolegomis mano aptikę senesnę paviešintame JWST duomenų rinkinyje GLASS. GLASS-z13 galaktikos amžius yra vos 300 milijonų metų po DS. Komanda aptiko ir antrą panašaus amžiaus galaktiką, GLASS-z11.

„Aptikome dvi kandidates į ekstremaliai tolimas galaktikas,“ – teigia Naidu. – „Jeigu šios galaktikos yra taip toli, kaip manome, visatai tuo metu tebuvo keli šimtai milijonų metų.“

Šios dvi galaktikos jau atrodo išaugusios iki milijardo Saulės masių. To būtų galima tikėtis iš galaktikų, kurios formavosi maždaug 500 milijonų metų, pastebi komanda, kas tikriausiai rodo, kad ankstyvoje visatoje žvaigždės formavosi sparčiau, nei manyta. Artimesnė galaktika, GLASS-z11, atrodo pradedanti formuoti sukimosi nulemtą diskinę struktūrą.

Jameso Webbo teleskopas fiksuoja tolimąjį kosmosą.

Abi galaktikos yra labai mažos, GLASS-z13 yra vos ~1600 šviesmečių skersmens, o GLASS z-11 – ~2300 šviesmečių. Palyginimui, Paukščių Tako skersmuo yra maždaug 100 000 šviesmečių.

Gabrielid Brammerid iš Niehls Bohr instituto Danijoje, GLASS komandos narys ir vienas iš GN-z11 atradėjų, sako, kad atstumą iki šių dviejų galaktikų dar reikės patvirtinti. Tai gali atlikti tik JWST. „Tai labai įtikimos kandidatės,“ – sako jis. – „Pernelyg neabejojome, kad JWST išvys tolimas galaktikas. Bet buvome truputį nustebinti, kaip lengva jas aptikti.“

Jameso Webbo kosminio teleskopo įamžinti kadrai. NASA/ESA/CSA nuotr.

Neįtikėtina JWST galia turėtų užtikrinti, kad tokie atradimai taps įprasti. Ilgesnė senovinių galaktikų medžioklė turėtų suteikti galimybę pažvelgti daug toliau, gal netgi mažiau, nei 200 milijonų metų po DS, kuomet, kaip manoma, susiformavo pirmosios galaktikos ir žvaigždės.

„Kaip anksti prasidėjo žvaigždžių formavimasis? Tai vienas iš paskutinių didžiųjų nežinomųjų visatos istorijos linijoje“ – sako Naidu.

Šaltinis: