Tokį lazerį būtų įmanoma aptikti net ir iš kitos galaktikos, jei tik kas nors stebėtų Žemę. Tiesa, kol kas tokio galingo lazerio niekas nesukūrė, bet net ir dabartinius lazerius galima sukonfigūruoti taip, kad jų spinduliuotę matytų trečdalio Galaktikos atstumu nutolusių žvaigždžių stebėtojai.

Naujame tyrime nagrinėjami būtent tokie lazerinio tarpžvaigždinio signalizavimo aspektai. Jame kalbama apie 1-2 megavatų galios lazerį, kurio spindulį fokusuoti padėtų 30-45 metrų skersmens teleskopas. Ir viena, ir kita technologija dar neegzistuoja, bet per artimiausius penketą metų taps realybe. Tokia sistema leistų paskleisti aptinkamą signalą šešių kiloparsekų nuotolio – tai yra trys ketvirčiai atstumo nuo mūsų iki Galaktikos centro.

Signalą galėtume išskleisti tiek, kad jis aprėptų žvaigždžių gyvybines zonas, taigi nereikėtų taikytis į konkrečias egzoplanetas, užtektų signalą siųsti žvaigždės link. Taip signalizuojant teoriškai įmanoma su kita civilizacija susisiekti per dešimtmečius ar šimtmečius, priklausomai nuo atstumo iki jų planetos.

Be to, lazeris galėtų pasitarnauti ir kaip megabitų per sekundę spartos duomenų perdavimo kanalas, taigi susisiekę su nežemiška civilizacija galėtume su ja ir bendrauti. Aišku, tik jei tokių civilizacijų kur nors netoliese yra.

Tyrimo rezultatai publikuojami „Astrophysical Journal“.