Nors begemotas visai nepanašus į banginį, bet jų genetinės struktūros palyginimas jau anksčiau rodė abi šių žinduolių rūšis esant artimas. O dabar fosilijose pavyko rasti papildomų duomenų apie jų giminingumą, teigia Kalifornijos universiteto Berklyje ir Puatjė universiteto Prancūzijoje paleontologai.

Vienas mokslininkų, prancūzas Jeanas-Renaud Boisserie, primena, kad pažvelgus į begemotą jis atrodo panašesnis į arklį (taip senovėje manė graikai) arba kiaulę (šiuolaikinių mokslininkų nuomone). Išvertus iš graikų kalbos "hippopotamus" reiškia "upės arklį".

"Savo ruožtu banginiai (cetacea), kuriems priklauso ir įvairios delfinų rūšys, visai nepanašūs į begemotą. Iškasenose tarp ankstyvųjų banginių ir ankstyvųjų begemotų atspindėti 40 milijonų metų", - aiškino Jeanas-Renaud Boisserie.

Pagal fosilijas ankstyviausi banginiai gyveno prieš 53 milijonus metų, o begemotų fosilijos tėra 16 milijonų metų senumo.

Žurnale "Proceedings of Nnational Academy of Sciences" Jeanas-Renaud Boisserie su kolegomis siūlo naują teoriją - kad banginiai ir begemotai turėjo bendrą protėvį, gyvenusį prieš 50-60 milijonų metų ir mėgusį vandenį. Iš jo ir evoliucionavo dvi grupės - ankstyvieji banginiai, visai persikėlę gyventi į vandenį, ir į kiaules panašūs gyvūnai, pavadinti antrakoterais (Anthracotheres).

Pastarieji sparčiai evoliucionavo - pasaulyje atsirado mažiausiai 37 gentys, kurios visos vėliau išmirė, išskyrus tik vieną - jau prieš 2,5 milijono metų gyvenusių begemotų gentį.

Beje, pagal naująją teoriją banginiai (delfinai, jūrų kiaulės ir kt.) atsidurs vienoje žinduolių klasėje, kaip ir galvijai, kiaulės, kupranugariai. Autorių nuomone, ligšiolinė klasifikacija, pagrįsta kūno forma ar net dantimis, ne visada būna tiksli.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją