Kasdien soc. tinkle „Facebook“ galima išvysti įvairių nuomonių apie skiepus. Dalis jos – melagienos. Štai neseniai viena internautė išdėstė, į kokius klausimas neva tai turi atsakyti tie, kurie nusprendė skiepytis.

Klaidinanti informacija

„Prieš priimant sprendimą, atsakykit į klausimą? Kas yra skiepas ir kokia jo sudėtis
Kodėl jis reikalingas
Ar tikrai jis Tave apsaugos o gal atvirkščiai

Virusas mutuoja nuolat todėl pagal logiką turėtumete tą beprotybę daryti kas 3 mėnesius po 2-3 dozes, kol kojų nepakratysi...

1. Skiepas neapsaugo, todėl rizika susirgti išlieka
2. Komplikacijos po skiepo gali būti negrįžtamos.

Tikslas tą daryt?
Na toliau suprast tik mąstantys... “, – rašo moteris.

Tokie klaidingi teiginiai tik kelia abejonę vakcinomis, tad paaiškiname, kaip yra iš tiesų.
Lietuvoje naudojamų vakcinų sudėtys yra viešai paskelbtos. ČIA lietuvių kalba rasite „AstraZeneca“ vakcinos sudėtį, ČIA lietuvių kalba rasite „Comirnaty“ (dažnai vadinama tiesiog „Pfizer“ vakcina) sudėtį, o ČIA rasite „Moderna“ vakcinos sudėtį.

Kodėl skiepas yra reikalingas? Kaip nurodo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras, skiepai yra efektyviausia kovos priemonė su infekcinėmis ligomis. COVID-19 pandemija nedings savaime, ją reikia suvaldyti ir efektyviausiai tai galime padaryti skiepų pagalba.

Visos Lietuvoje naudojamos COVID-19 vakcinos yra pripažintos saugiomis efektyviomis. Jas patvirtino Europos vaistų agentūra, o ES atsakinga už tai, kad ES (EEE) šalių visuomenė gautų saugias ir veiksmingas vakcinas nuo COVID-19.

Kaip nurodoma ES internetinėje svetainėje vaccination-info.eu, vakcinos nuo COVID-19 kuriamos laikantis tų pačių teisinių kokybės, saugumo ir veiksmingumo reikalavimų, kurie taikomi ir visoms kitoms vakcinoms.

„Kaip ir visų vakcinų, vakcinų nuo COVID-19 poveikis pirmiausia tiriamas laboratorijoje, įskaitant bandymus su gyvūnais, o vėliau – su savanoriais.

Vakcinas nuo COVID-19 Europos vaistų agentūra (EVA) vertina pagal tuos pačius aukštus standartus, kurie taikomi ir visoms kitoms vakcinoms, prieš leidžiant jas naudoti“, – rašoma ES svetainėje.

Kitaip pasakius – vakcinos ir saugios ir efektyvios, tad internautės teiginys, kad vakcinos „tave apsaugos, o gal atvirkščiai“ yra klaidingas.

Internautė taip pat teigia, kad virusas visad mutuoja ir, kad neva reikės kas 3 mėnesius po 2-3 dozes. Kol, anot jos, „pakratysi kojas“. Tai taip pat yra melagingas teiginys.

Kol kas apskritai nėra aišku, kiek laiko paskiepytų žmonių organizmuose išliks antikūnai, informuoja EVA. Kad tai sužinotume, reikia daugiau laiko ir tyrimo. Kol kas spėjama, kad vakcina apsaugos bent keletą metų.

O kaip dėl mutuojančio viruso – ar vakcina apsaugos ir nuo naujų viruso mutacijų? Kol kas naujai atsirandančias viruso versijas neutralizuoja „Pfizer“ vakcina – ji veiksminga prieš JK ir PAR plintančius COVID-19 variantus.

Kitas moters klaidinantis teiginys bando parodyti, kad neva tai neverta skiepytis, nes skiepas neapsaugo nuo susirgimo. Taip, pasiskiepijus vis tiek galima susirgti, bet įrodyta, kad susirgęs asmuo sirgs daug lengvesne COVID-19 forma.

Moteris taip pat aiškina, kad neva tai „komplikacijos po skiepo gali būti negrįžtamos“.

Visi galimi šalutiniai poveikiai yra nurodomi informaciniame vakcinos lapelyje. Kaip Delfi sakė kalbinti imunologai, šalutinė reakcija yra natūralus imuniteto atsakas.

Šaltiniai:

  • https://www.ema.europa.eu/en/human-regulatory/overview/public-health-threats/coronavirus-disease-covid-19/treatments-vaccines/covid-19-vaccines-key-facts#how-long-will-immunity-from-a-vaccine-last?-section
  • https://vaccination-info.eu/lt/covid-19/vakcinos-nuo-covid-19
  • https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/lietuvos-gyventojai-skiepijami-ir-astrazeneca-vakcina-kas-nurodyta-jos-informaciniame-lapelyje.d?id=86500441
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/soc-tinkluose-baime-sejantys-pranesimai-apie-salutini-vakcinos-poveiki-ekspertai-paaiskino-kaip-yra-is-tiesu.d?id=86489665
  • https://www.delfi.lt/sveikata/zinoti-sveika/kas-parasyta-i-lietuva-atvezamos-vakcinos-informaciniame-lapelyje-susipazinkite.d?id=86083643
  • https://www.vvkt.lt/get_file.php?file=eGFqSjJNcWhaYXlXWjVtbG5KRm1wbXZEbE1kbm9HJTJGUWJabWMyY1dSbk5uRm1KckxuNkp0bldlcmFtZVd5R21pbWRCbnhwVnBhcFJsYUdxY2xadHBrTW1XeXRHWW1XeHpZSXVicnB2RGJLdVd4bVBLWTFkeHpXbWlic3lWMFpuVWw1JTJGSHc4eVptNkdSb21xWnlJSnNtbXZVWk1wbm5HaUVscXB1eDhYTmJzV2JtOHZRbWZxV3ZXQlltQnJING12WFpxZG9zR2VObXEyV2VHNlRtcE9jbTVwU3lyaWVsNXViYUp0dW9jZlFhWjVyaEdDdWxLYWV5SnVabk5pWjBHN0RteFNlNHB2U1pXYVVuRzZueXNWcGRKZWZhUSUzRCUzRA==
  • http://www.ulac.lt/lt/dazniausiai-uzduodami-klausimai-apie-skiepus
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (123)