Visai netoli nuo Kijevo Žuljanų traptautinio oro uosto yra įsikūręs Ukrainos valstybinis O. K. Antonovo aviacijos muziejus. Jis buvo įkurtas 2003 metais. Apie jį DELFI pasakoja fotografas Tomas Seikalis:

„Muziejus priklauso Nacionaliniam aviacijos universitetui, bet jį prižiūri Ukrainos gynybos ministerija. Muziejuje lėktuvai ir sraigtasparniai naudojami kaip mokymosi priemonės studentams. Muziejuje yra daugiau nei 80 orlaivių, todėl apžiūrėti visus eksponatus, o kai kuriuose pabuvoti, užtruks nuo penkių valandų, bet laikas neprailgs. Tačiau kai kurie orlaiviai yra pripildyti kuro, dėl to muziejuje rūkyti – draudžiama.

Ukrainos valstybinis O. K. Antonovo aviacijos muziejus

Sovietinės aviacijos kūrėjams ir ukrainiečiams šis muziejus turėtų kelti slogius jausmus, nes primena orlaivių kapines ir Ukrainos nepasinaudotas galimybes tapti aviacijos lydere. Kai kurie muziejaus prižiūrėtojai ar gidai yra buvę konstruktorių biuro darbuotojai bei dėstytojai ir leidžia dienas šalia savo rankomis kurtų orlaivių. Jų akyse matyti pasididžiavimas ir nusivylimas, bet šie žilagalviai visada paslaugūs ir aprodys orlaivius lankytojams.

Prie įėjimo į muziejų yra pastatyta informacinė lenta su nurodytais įspėjimais ir draudimais. Vienas iš draudimų yra nesikeikti matais.

Ukrainos valstybinis O. K. Antonovo aviacijos muziejus

Muziejuje galima pamatyti lėktuvų, naikintuvų, sraigtasparnių, variklių ir kitų eksponatų, su visiems gerai žinomais pavadinimais, kaip antai MiG, Su, An, Tu, Mi, Jak ir t. t. Muziejuje yra vienas didžiausias sovietinis plataus fiuzeliažo transatlantinis keleivinis laineris Il-86 ir šiuo metu naudojamas karinis – transportinis Il-76. Taip pat yra irė Ukrainos prezidentus skraidinęs Tu-134A bei vienas didžiausių ir vieną galingiausių pasaulyje sraigtasparnių – Mi-26.

Muziejaus teritorijoje yra viena eile išrikiuoti Tu strateginiai bombonešiai, kuriuos iki šiol naudoja Rusijos karines oro pajėgos. Taip pat muziejuje yra žymiausi sovietiniai Mi ir Ka sraigtasparniai, naudojami ir mūsų šalies karinių pajėgų. Turbūt didžiausio susidomėjimo sulaukia MiG ir Su naikintuvai, iki šiol pasaulyje atliekantys karines užduotis“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)