O dabar po Sibiro amžiną įšalą pasikrapštę Prancūzijos ir Rusijos mokslininkai paskelbė apie trečią panašaus dydžio viruso - Pithovirus - atradimą. Naujasis radinys genetiškai yra panašus į dviejų jau žinomų gigantiškų virusų hibridą, tačiau ypatingai įdomu tai, kad atrastajam virusui buvo 30 000 metų.

Ne mažiau įdomu tai, kad radinį atšildžius ir kultivuojant kultūroje, kurioje buvo amebų, virusas parodė savo gyvybingumą ir greitai užkrėtė eukariotines ląsteles. Tai autorius paskatino skambinti pavojaus varpais – tikėtina, kad iki šiol lede įšalusios aplinkos dėl globalinio atšilimo gali tapti naujų žmonių, gyvūnų ir augalų infekcijų šaltiniais, rašo realclearscience.com.

Baisu ir tai, kad mokslininkų kasinėjimai nėra būtina sąlyga naujiems (arba labai seniems) baisiems virusams pasklisti – 2012 metais pirmą kartą aptiktas MERS virusas, jau nusinešęs kelias dešimtis gyvybių, yra siejamas su kontaktu su kupranugariais. O gripas vystosi taip greitai, kad egzistuoja nuolatinė šios infekcijos pandemijos grėsmė.

Tyrimo autoriai pagrįstai įspėja, kad jų gauti rezultatai „papildomai patvirtina galimybę, kad užkrėsti galintys virusiniai patogenai gali išplisti iš senų amžino įšalo sluoksnių dėl atšilimo, kalnakasybos ar gręžimo darbų“.

Susipažinti su moksliniu darbu galima čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)