Žemės sausumos masyvai nuolat juda, nes Žemės tektoninės plokštės slenka planetos paviršiumi. Geologai mano, kad dėl to periodiškai susidaro superkontinentai. Manoma, kad pastarąjį kartą žemynai buvo susijungę prieš 300 milijonų metų ir sudarė superkontinentą Pangėją. Naujas superkontinentas, kurį prognozuoja Jeilio mokslininkai, pavadintas Amazija.

Mokslininkai bandė išsiaiškinti, kada ir kur toks žemynas susidarys, tirdami, kur buvo ankstesni superkontinentai. Prognozė remiasi viso pasaulio uolienų magnetiniais duomenimis, kurie išduoda tų uolienų magnetinį išsidėstymą praeityje. Uolienos formuojasi stingstant lavai arba kietėjant nuosėdoms. Šių procesų metu užfiksuojama uolienų orientacija pagal Žemės magnetinį lauką. Ištyrę šiuos duomenis mokslininkai gali tiksliai nustatyti buvusio žemyno geografinę platumą. Deja, kol kas nėra būdo geografinei ilgumai nustatyti.

Jeilio universiteto darbuotojai spėja, kad ateityje išnyks Karibų jūra ir susijungs Šiaurės bei Pietų Amerika. Taip pat išnyks Arkties jūra ir jos vietoje susijungs Amerikos ir Azija. Manoma, kad prie žemyno prisijungs ir Afrika bei Australija, tik Antarktida išliks atskiras žemynas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją